Ansamblul actiunilor (mijloacelor si metodelor) de combatere a insectelor si acarienilor care pot vehicula si transmite boli infecto-contagioase si parazitare la om si animale si care prin actiunea lor, provoaca disconfort sau pagube economice, prin scaderea productiilor, distrugerea sau degradarea unor materiale, ambalaje, etc. Datorita modului lor specific de viata si posibilitatilor de adaptare la cele mai diverse conditii de microclimat, din diferitele zone geografice, insectele si acarienii se întâlnesc pretutindeni. În functie de scopul urmarit si momentul aplicarii, dezinsectiile pot fi profilactice are ca tinta împiedicarea aparitiei, inmultirii si raspândirii daunatoarelor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora (acest tip de dezinsectie preventiva se face o data la 3 luni) sau de necesitate, iar în functie de modul în care se aplica, acestea pot fi încadrate în: dezinsectii generale, dezinsectii totale si dezinsectii partiale.
În industria alimentara, produsele folosite la tratamentele de dezinsectie împotriva gândacilor de bucatarie (restaurante, cofetarii, pizzerii, baruri) trebuie sa aiba un grad redus de toxicitate. Ca atare, frecventa tratamentelor de dezinsectie trebuie sa fie lunara. Pentru a obtine rezultate bune, trebuie ca aplicarea acestora sa se faca de personal calificat si bine documentat.
Într-o lume în care zi de zi suntem preocupati de protectia mediului înconjurator, recomandam efectuarea dezinsectiei cu insecticide cu grad redus de toxicitate dar, cu frecventa tratamentelor lunara pentru spitale, scoli, restaurante, cofetarii, pizzerii, baruri, magazine alimentare si ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar chiar saptamânala sau la doua saptamâni.
Metode de lucru
Este cel mai des întâlnit tratament. Fiecare prestator de servicii D.D.D. îl cunoaste, dar multi nu stiu ca acesta nu este suficient. Aceasta pentru ca gândacii nu stau doar în zonele accesibile, acestia se ascund în spatele gresiei si faiantei, în crapaturi, pe lânga tevi, în spatele cuptoarelor, frigiderelor, în cantul usilor, mobilierului, în aparatele electronice si electrocasnice, mai peste tot. Perioada de remanenta a insecticidelor pulverizate este pâna la 10 saptamâni, iar acolo unde sunt conditii de umiditate ridicata si a cutatirii prin spalare frecventa, aceasta este mult mai redusa. Asadar tratamentele de acest fel sunt utilizate pentru obtinerea unui efect imediat, dar fara durata.
Pentru rezultate bune, dezinsectia prin pulverizare trebuie ajutata cu un tratament ULV sau cu unul de remanenta (gel insecticid).