Ghidul Serviciilor
Farmacia Alphega - Bucuresti
inapoi la firma 10719 vizite
Poza Produse farmaceutice
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Detoxifierea este un mecanism care dezactiveaza si elimina deseurile din celulele vii din organism, precum si substantele xenobiotice, cu proprietati toxice, chiar si la concentratii foarte mici (de exemplu, pesticide, produse sintetice, vapori toxici, poluanti ai aerului, produse fitosanitare etc.). Toate aceste molecule straine, cu masa moleculara scazuta, sunt daunatoare organismului, provocând intoxicatii progresive ale mecanismelor fiziologice naturale.

Toxinele si procesul de detoxifiere

Detoxifierea consta în actiunea de a elibera organismul de substantele toxice, prin neutralizarea sau transformarea acestora si eliminarea lor, si actiunea de purificare a sângelui si lichidelor interstitiale.

Fiziologic, metabolismul produce unele substante nocive (radicali liberi, acizi organici etc.), care devin mai putin toxice în urma reactiilor de reducere, oxidare si a reactiilor de conjugare, ce fac parte din procesele de detoxifiere a organismului. Detoxifierea include, de asemenea, procesele de excretie. Pentru metalele grele, secretia agentilor de chelare este cea care asigura eliminarea acestora; în cazuri de intoxicatie severa, medicii pot administra agenti chelatori suplimentari, în special EDTA.

Printre organele care asigura excretia deseurilor metabolice, notam plamânii (pentru CO2), pielea pentru acidul lactic, rinichii pentru reciclarea sângelui (filtreaza aproximativ 180 litri de sânge în fiecare zi, producând în medie 1,5  litri de urina ce contine uree si acid uric), si în special ficatul, care produce enzime ce catalizeaza toxinele prezente în organism. Putem asigura functionarea lor corecta printr-o dieta sanatoasa si regulata, administrarea unor plante detoxifiante de leac si un stil de viata sanatos.

S?n?tatea ficatului

Ficatul are un rol important în procesele metabolice de neutralizare a toxinelor. Conservantii, colorantii alimentari si potentiatorii de gust, poluantii, antibioticele alimentare utilizate în hrana animalelor, pesticidele, gazele de esapament, reprezinta tot atâtea toxine cu care organismul nostru se confrunta si care sunt susceptibile de a compromite functionarea optima a celulelor. Dezintoxicarea hepatica presupune neutralizarea si eliminarea acestor toxine si a substantelor toxice. Acest proces necesita prezenta mai multor aminoacizi, minerale, antioxidanti, enzime si vitamine în special din grupa B într-o alimentatie corecta, adecvata.

Mediul enzimatic, utilizat de mecanismele hepatice de detoxifiere, este în mare masura dependent de dieta noastra si de capacitatea noastra de a absorbi micronutrientii continuti în aceste alimente: magneziu, zinc, vitaminele A, B, C, E, fier, mangan, cupru si alte minerale. Bogatia în micronutrienti a dietei precum si sanatatea intestinelor noastre, dar si microbiomul intestinal (cei 1000 de miliarde de microbi benefici din tractul digestiv), sunt factori esentiali pentru functionarea enzimatica a ficatului si, în consecinta, pentru capacitatea noastra de a elimina deseurile.

În medicina, vorbim de detoxifiere si în cazul îngrijirilor acordate pacientilor dependenti de anumite substante care de multe ori sunt interzise. Alergarea, sportul în general, yoga, meditatia, favorizeaza eliberarea opioidelor proprii, endorfinele corpului si astfel se poate înlocui un obicei nefast cu unul care ne ajuta sa fim sanatosi.

Cei care au nevoie stringenta de detoxifiere sunt fumatorii, locuitorii oraselor poluate, cei care calatoresc mult, agricultorii care folosesc pesticide, consumatorii cronici de medicamente, cafea, bauturi zaharoase, alcool, persoanele confruntate cu stres si cu oboseala cronica, cu probleme de concentrare, de memorie, depresie, anxietate, pacientii care sufera de pirozis, tulburari circulatorii, dureri articulare, afectiuni ale pielii, cefalee sau migrena. De asemenea, cei care au frecvent simptome precum senzatia de greutate dupa mese, tulbur?ri gastrointestinale, somnolenta dupa mese, dezgust pentru mirosuri de gatit, limba încarcata, alba sau galbena dimineata, ochi usor galbeni, urina foarte închisa.

Sfaturi de preventie primara

Evitarea supraîncarcarii organismului pentru a limita acumularea de toxine, evitarea substantelor daunatoare si a poluantilor: tutun, alcool, droguri, substante chimice, coloranti si a poluantilor alimentari, detergenti, produse utilizate pentru conservarea alimentelor, metale grele, apa poluata, pesti din apele poluate, plombe dentare vechi (mercur), tevi pentru apa din plumb, fum, anumite instrumente de bucatarie, pesticide, aditivi si conservanti folositi de industria alimentara.

Consumul de fructe si legume proaspete ce sunt bogate în antioxidanti. Legumele crude la fiecare masa aduc necesarul de enzime pentru o buna digestie si pentru întârzierea îmbatrânirii. Mestecatul atent si îndelungat al tuturor alimentelor faciliteaza o digestie corecta.

Consumul de fructe uscate si seminte: prune, curmale, smochine, stafide, seminte de dovleac, migdale, nuci, fistic etc.

Gatitul pe aburi, folosirea uleiurilor obtinute prin presare la rece si evitarea prajelilor excesive, hidratarea adecvata sunt alte recomandari pentru o sanatate deplina.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.