Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot intra şi rămâne în Republica Dominicană, în scop turistic, pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a obţine în prealabil o viză de intrare, dar având obligaţia de a obţine un card turistic.Cardul turistic poate fi obţinut la consulatele dominicane sau direct pe aeroport, la sosirea în Republica Dominicană, la preţul de 10 USD.
Unii tur-operatori includ costul cardului turistic în ofertele lor turistice.* La planificarea călătoriei se va avea în vedere obligativitatea obţinerii vizei de tranzit pentru SUA.Pentru a se evita refuzul intrării în Republica Dominicană, se recomandă cetăţenilor români următoarele:
Pentru informaţii consulare, cetăţenii români se pot adresa Consulatului General al RepubliciiDominicane la Praga:
Adresă: 160 00 Prague 6 - Dejvice, Nad Strakovkou 2291/9
Telefon: 00420.241 409 939
E-mail: consuladodominicanoprg@gmail.com
Atenţie!
Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Republica Dominicană. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Republica Dominicană.
Există un consulat onorific - Consulatul Onorific al României din Santo Domingo - care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.Ambasada României din Venezuela este acreditată şi în Republica Dominicană.
Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Dominicana nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.
Siguranţa şi criminalitatea
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită în special în zonele: Santo Domingo, Boca Chica, Samana şi Puerto Plata, unde s-a înregistrat un nivel al criminalităţii mai ridicat.Recomandări generale:
De asemenea se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Dominicană ca, în perioada iunie-octombrie (perioada propice furtunilor tropicale), să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţi sau să consulte direct site-ul http://www.nhc.noaa.gov/.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală.În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor dominicane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Poliţia: 682.54.23
Ambulanţa: 532.00.00
Urgenţe: 911
Sistemul medical
Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Se recomandă insistent încheierea unei poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, care să acopere inclusiv cheltuielile unei eventuale repatrieri sanitareSistemul public sanitar, chiar dacă este gratuit, este de evitat din cauza condiţiilor precare de igienă şi dotare logistică. Ţineţi cont de faptul că în Republica Dominicană exista riscul infestarii cu febră Dengue. Febra Dengue este o boală transmisă de ţânţari, iar simptomele sunt: febra, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi, în unele cazuri, hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor. Simptomele pot să apară după 7- 10 zile de la momentul în care aţi fost înţepat de ţânţar.
Dacă prezentaţi aceste simptome, trebuie să consultaţi un medic.
Vă recomandăm să utilizaţi soluţiile de piele anti-ţânţari şi să vă îmbrăcaţi cu pantaloni lungi şi cămăşi cu mânecă lungă. Evitaţi deplasarea in zona de frontiera cu Haiti deoarece exista riscul infestarii cu holera.
Vă recomandam cu insistenta să respectaţi cu stricteţe normele de igiena.Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi
Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Utilizarea cărţilor de credit
În Republica Dominicană sunt acceptate toate cărţile de credit (American Express, Visa, Mastercard ed Eurocard) şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.Întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de clonare si fraudare a cardurilor bancare vă sfătuim să utilizaţi bani cash.
Sistemul vamal
Turiştii pot introduce sume de bani care să nu depăşească 1000 dolari USD.Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Dominicana este interzisă şi se pedepseşte cu închisoarea.La intrarea in Republica Dominicana puteţi deţine 2 litri băuturi alcoolice, 200 bucăţi ţigări şi cadouri care să nu depăşească suma de 1000 dolari USD.
SURSA:www.mae.ro