Ghidul Serviciilor
Slovenia - Ambasada Republicii Slovenia In Romania
inapoi la firma 3180 vizite
Poza Conditii de calatorie
Foto

 

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia.

Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile slovene:

Ameninţări teroriste 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate 

Slovenia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român:

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!  

Sistemul medical 

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.  

Condiţii privind traficul auto 

Circulaţia auto: În Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.  

Telefoane utile în caz de urgenţă:

Utilizarea cărţilor de credit 

În Republica Slovenia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.

Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Republica Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi (1 cartuş) sau 100 ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru băuturi alcoolice cu concentraţia mai mare de 22 % sau 2 litri de băutură cu concentraţia mai mica de 22 % sau 16 litri de bere, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi cultură.

In Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc, iar intrarea/tranzitarea spaţiului acestei tari cu arme de foc se poate efectua doar cu aprobarea scrisa a autoritatilor competente.

Posesia unei arme de foc pentru care nu a fost obtinuta aprobarea duce in mod automat la confiscarea ei si amendarea detinatorului, chiar daca acesta poseda un permis de port arma eliberat de un alt stat membru / nemembru al Uniunii Europene.

Sfătuim persoanele interesate sa se adreseze din timp organelor politienesti slovene pentru obtinerea autorizatiei de intrare / tranzitare cu arme de foc a Republicii Slovenia. 

Regimul medicamentelor 

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie 

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.  

 

SURSA:www.mae.ro

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.