Ghidul Serviciilor
Spania - Ambasada Spaniei In Romania
inapoi la firma 17297 vizite
Poza Conditii de calatorie
Foto

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania.

Intrarea în Spania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul de Interne al Regatului Spaniei (http://www.mir.es/)

Doriţi să munciţi în Spania?

Nu sunt restricţii pentru cetăţenii romani privind accesarea pieţei muncii in Spania.

Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând site-ul: http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/

Cetăţenii români care au lucrat în statele Uniunii Europene şi solicită, în vederea definitivării dosarului de pensie, documente doveditoare de la instituţiile la care au fost angajaţi, trebuie să se adreseze Casei de Pensii şi Asigurări Sociale de care aparţin. Aceasta este singura instituţie abilitată să ceară sprijinul necesar unei alte instituţii omoloage prin intermediul certificatelor europene existente (în cazul de faţă este vorba de formularul E104, ce vizează totalizarea perioadelor de asigurare).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Spania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Atacuri şi ameninţări teroriste de amploare redusă au fost înregistrate în 2009 şi în anii precedenţi, preponderent în partea de nord a Spaniei şi în zona oraşului Madrid, toate fiind revendicate de organizaţia bască ETA.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile spaniole şi să accesaţi periodic pagina web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate relativ redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea frecvent în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală. În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat:

Legislaţia Spaniei este foarte severă în ceea ce priveşte regimul minorilor. Copiii minori (sub 18 ani) găsiţi neînsoţiţi de autorităţile spaniole pot fi luaţi imediat în custodia serviciilor sociale şi nu pot fi încredinţaţi părinţilor sau tutorilor legali decât în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă de instanţa spaniolă competentă.

Cetăţenilor români li se recomandă să nu permită deplasarea copiilor lor minori în Spania, dacă nu sunt însoţiţi de un adult responsabil pentru grija minorului.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare române, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Spania.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

 

Condiţii privind traficul auto

În Spania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Accesul pe autostrăzi este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la  punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. Costul minim pentru accesul pe autostradă este de 3 euro.

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 2,50 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei).

 

Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

sursa: www.mae.ro

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.