Începând din data de 9 ianuarie 2010, cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcia nu mai au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile.
Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.
Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetări ştiinţifice sau alte scopuri similare sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, viză de intrare pe teritoriul Turciei.
Transportatorii auto pot intra pe teritoriul Turciei după ce au obţinut, în prealabil, viza de intrare în acest sens de la Ambasada Republicii Turcia în România.
Membrii echipajelor maritime, feroviare, aeriene şi membrii companiilor care efectuează călătorii frecvente în Turcia, vor fi scutiţi de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul Turciei pentru o perioadă de 90 de zile, în baza notificării lor prealabile şi a transmiterii informaţiilor aferente pe canale diplomatice.
Pentru că au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră şi cartea de identitate (unde sunt precizate date suplimentare de identificare)
Ameninţări teroriste
Pericolul atentatelor teroriste a crescut în ultimii ani, fiind implicate atât organizaţii teroriste internaţionale cât şi locale.
De regulă, atacurile teroriste au drept ţintă obiective religioase, politice, bancare şi staţiuni balneare precum Kuşadasi sau Ceşme, Adana-Antalya dar şi oraşe mari precum Ankara , Istanbul şi Bursa
Recomandări generale:
Siguranţă si criminalitate
Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate.
Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil.
În cazul pierderii paşaportului românesc sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular român.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor turce, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:
Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea oficiului consular român cel mai apropiat, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
În caz de accident uşor / cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până ce poliţia nu face raportul constatator.
În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt arestaţi pe loc, vinovăţia sau nevinovăţia urmând a fi stabilită ulterior de autorităţile judiciare.
Atenţie! Trebuie să solicitaţi o copie a raportului constatator întocmit de poliţie.
În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp, nu plecaţi din Turcia până ce nu solicitaţi de la autoritatea vamală anularea înregistrării făcute autovehiculului în paşaport (la intrarea în Turcia) şi eliberarea unui document care să vă permită trecerea frontierei fără autovehiculul respectiv.
Pericolul seismic
Turcia se află într-o zonă seismică foarte activă. Majoritatea cutremurelor au avut loc în sud-estul Turciei, în special în zona oraşului Izmir.
În cazul producerii de seisme violente, vă recomandăm să urmăriţi anunţurile şi indicaţiile autorităţilor locale.
Sistemul medical
Înainte de a pleca în Turcia, încheiaţi o asigurare medicală!
Vă recomandăm ca poliţa să fie încheiată la valoarea de asigurare de cel puţin 30.000 de Euro la agenţiile de asigurări din România care colaborează cu societăţi de asigurare din Turcia sau cu unităţi medicale din aceasta ţară.
Vă recomandăm ca înainte de plecare să vă informaţi care sunt unităţile medicale din Turcia care recunosc poliţa de asigurare respectivă.
Regimul asigurărilor diferă în funcţie de agenţia de asigurări cu care cetăţeanul român a contractat poliţa de asigurare. Spre exemplu, există agenţii de asigurare române care au încheiate contracte de colaborare cu unităţi medicale din Turcia, şi care, în situaţia în care sunt anunţate în termen de 48 de ore de la producerea îmbolnăvirii/accidentului, vor suporta cheltuielile de spitalizare (bineînţeles, în conformitate cu prevederile poliţei de asigurare).
Condiţii privind traficul auto
Totuşi, conducătorii auto şi pietonii trebuie să manifeste o atenţie deosebită la intersecţii şi la trecerile de pietoni.
În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:
1. Actele maşinii, inclusiv cartea verde;
2. O împuternicire (procură) din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie autentificată la notar şi apostilată.
3. O traducere a procurii în limba turcă, efectuată de un traducător autorizat, legalizată de notar şi apostilată.
Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.
Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat si România si Turcia, in cazul in care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.
În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia trebuie să obţineţi în prealabil, de la Ministerul român al Transporturilor şi Infrastructurii, documentele necesare pentru transport internaţional.
Reglementări vamale
Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maximă de 10.000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.
Datorită legislaţiei locale, nu foarte explicită în ceea ce priveşte noţiunea de “antichităţi”, trebuie ca la achiziţionarea de obiecte de artă să solicitaţi factura şi un certificat oficial care să arate că obiectele respective pot fi exportate legal. În cazul în care vânzătorul nu oferă acest certificat, trebuie să mergeţi la muzeu pentru a obţine un astfel de certificat înainte de ieşirea din Turcia.
Transportul animalelor de companie
Pentru transportul animalelor de companie aveţi nevoie de următoarele documente: