Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o piesa conceputa dintr-un material biocompatibil, de regula titan, folosita pentru substituirea radacinii unui dinte natural care lipseste. Implanturile înlocuiesc una sau mai multe radacini, deci au rol de suport, iar pe ele se pot construi coroane, punti partiale, s.a.
Implantul se integreaza în os printr-un fenomen numit osteointegrare.
Cine poate beneficia de un implant dentar?
Poate beneficia de un implant orice persoana, indiferent de vârsta, importanta fiind starea de sanatate si calitatea suportului osos. Necesitatea unui implant apare atunci când persoana prezinta edentatii dentare (unul sau mai multi dinti lipsesc) si care trebuie rezolvate pentru a reface unitatea morfo-functionala si estetica a arcadei dentare.
Care sunt etapele unui implant?
Se examineaza mai întâi cavitatea orala a pacientului, pe baza unor masuratori tomografice pentru a identifica calitatea structurii osoase.
Pe baza examenului are loc interventia chirurgicala. Aceasta este comparabila cu o extractie dentara din punct de vedere al duratei si al traumei terapeutice.
Urmeaza integrarea implantului în os (osteointegrare), fenomen care dureaza între 3-6 luni, în functie de starea de sanatate a pacientului. Recomandam o astfel de perioada dilatorie, necesara si demonstrata stiintific. În aceasta perioada, pacientul poate purta lucrari provizorii, care ajuta la masticatie si la estetica, pentru a duce o viata normala.
În fine, dupa perioada de osteointegrare, se face descoperirea implantului (îndepartarea gingiei crescuta deasupra nivelului crestei edentate), se insereaza un bont protetic, similar pivotului, iar pe el se realizeaza lucrarile protetice finale.
Ce durata de viata are un implant?
Factorii care compromit un implant sunt asemanatori cu cei care compromit radacinile dintilor normali: igiena defectuoasa, fumatul, alcoolul, lipsa controlului stomatologic periodic, calitatea lucrarilor protetice realizate.
De retinut ca un implant dentar nu detine o garantie si depinde foarte mult de sanatatea si rutina de îngrijire a pacientului.