Solvenţi
Istoric:În anii 50, inhalarea de cleiuri a fost larg răspândită în rândul adolescenţilor americani şi suedezi. Adezivii care conţin toluol şi solvenţi volatili erau picuraţi pe batiste (care apoi au fost ţinute în faţa gurii şi nazului), sau turnaţi în pungi, pentru inhalarea vaporilor acestora.
Alte substanţe:Substanţele care se pretează la inhalare (adulmecare) sunt solvenţii chimici din industrie, bricolaj şi domeniul casnic, precum: cleiuri, diluanţi pentru adezivi, vopsele şi lacuri, benzina, acetona, butilacetatul, diclormetanul, hexanul, xilolul, tetraclorura de carbon ("Tetra") şi hidrocarburile fluorurate alifatice. Diluantul utilizat de pictori pentru culorile lor conţine, de exemplu, toluol. Cloroformul, sau triclormetanul, este un solvent cu proprietăţi narcotizante care produce vapori neinflamabili.
Forma de consum:Inhalarea (adulmecarea, germ. schnüffeln) Periculoasă este mai ales varianta ce utilizează pungi de plastic, deoarece - trase prea mult peste cap - pot duce la moarte, în cazul instalării rapide a efectului stupefiant şi a intoxicaţiei necontrolabile de către consumator.
Mod de acţiune a solvenţilor cu efect narcotic:Cele patru stadii ale narcozei (pentru înţelegerea mdical-farmacologică):
Sechele şi riscuri:Aproape toţi solvenţii au efect toxic în cazul abuzului regulat. Cloroformul produce leziuni hepatice şi poate determina - în doze prea mari - paralizia respiraţiei, sau cel puţin tulburări central nervoase grave, datorate hipoxiei cerebrale. Abuzul de tricloretilenă produce inflamaţii ale nervilor, nevralgii ale feţei şi suferinţe cardiace, de asemenea condiţionate nervos (prin tulburarea conducerii impulsurilor). La adolescenţii care au inhalat în mod regulat, timp de mai mulţi ani, vapori de toluol, au fost observate delirii (vezi delirium tremens, la cap. Alcoolul) de mai multe zile. Pe lângă stopul respirator, colapsul cardio-circulator reprezintă o importantă cauză de deces. Pot apărea stări confuzionale, cu reacţii de hiperexcitaţie, anxietate şi panică. În plus, se pot produce arsuri şi combustii (arsuri chimice) ale căilor respiratorii.