Pacientele care prezinta una sau mai multe dintre situatiile enumerate mai jos au indicatii pentru efectuarea reductiei mamare:
Interventia chirurgicala poate fi realizata la orice varsta dar ar fi de recomandat asteptarea pana cand sanii isi incheie dezvoltarea in adolescenta. Sarcina si alaptarea au efecte importante si imprevizibile asupra formei si dimensiunii sanilor dar femeile care au un disconfort important legat de dimensiunea sanilor pot efectua reductia mamara inainte de sarcina iar efectele sarcinii asupra sanilor se pot corecta ulterior. Daca doriti sa alaptati trebuie sa discutati acest lucru cu chirurgul dumneavoastra.
Consultatia
Chirurgul plastic va va evalua marimea si simetria sanilor, calitatea pielii, pozitia si marimea areolelor si impreuna veti stabili marimea pe care o vor avea sanii postoperator si orice alt aspect pe care ati dori sa-l corectati.Trebuie sa va informati medicul asupra istoricului medical ( boli de care ati suferit, tratamente efectuate, alergii, alte operatii, etc.)
Cum se efectueaza operatia
Tehnicile folosite depind de cazul dumneavoastra si de preferintele chirurgului.In general, inciziile pot avea 3 localizari:1.in jurul areolelor2.vertical, mergand de la marginea inferioara a areolelor la santul de sub sani3.in santul submamar Dupa ce se excizeaza tesutul mamar in exces, areolele si mameloanele se muta intr-o pozitie mai înalta. În cazul în care areolele au un diametru prea mare pentru noua forma si dimensiune a sanilor, acest aspect se poate corecta. Pentru a inchide sanul, pielea care era situata deasupra areolelor se repozitioneaza inspre partea inferioara a sanilor. În cazurile in care exista tesut adipos in exces la nivel axilar, acesta se poate elimina prin lipoaspiratie pentru a desavarsi conturul sanilor.
Complicatii
Din fericire, complicatiile majore dupa operatiile pentru reducerea sanilor sunt rare. In fiecare an mii de femei aleg sa faca operatia si nu prezinta complicatii iar rezultatele sunt satisfacatoare.Totusi, orice persoana care doreste sa se supuna unei interventii chirurgicale ar trebui sa fie constienta de existenta unor riscuri si nu doar de existenta beneficiilor.Potentialele complicatii sunt:1.sangerare si hematoame2.infectii3.efecte adverse ale anesteziei4.mici asimetrii ale areolelor sau ale volumului sanilor care pot fi corectate ulterior.5.probleme de vascularizare ale areolelor6.diminuarea sensibilitatii mameloanelor, cel mai frecvent temporar, dar pot exista si cazuri definitive7.cicatrici inestetice care pot fi remediate ulteriorAceste posibile complicatii pot fi evitate intr-o mare masura in cazul folosirii tehnicilor chirurgicale si de anestezie adecvate fiecarui caz
.Cum sa va pregatiti pentru reductia mamara
1.in functie de varsta dumneavoastra si de istoricul familial de cancer de san, va trebui sa faceti o mamografie si o echografie mamara
2.daca sunteti fumatoare, trebuie sa opriti fumatul cu cel putin o luna inainte de operatie pentru a nu creste riscul de a dezvolta complicatii legate de proasta vascularizatie a tesuturilor
3.aspirina si alte inflamatoare nesteroidiene pot creste riscul de sangerare; acelasi risc exista si in cazul tratamentelor cu anticoagulante, doze mari de vitamina E, derivati de Gingko biloba, etc.In cazul in care urmati vreun tratament medicamentos, chirurgul dumneavoastra va va da toate indicatiile necesare in vederea interventiei chirurgicale.
4.interventia chirurgicala se va desfasura sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa. Acest tip de anestezie va va permite sa mergeti acasa la cateva ore dupa interventie. In acest scop veti avea nevoie de o persoana apropiata care sa va insoteasca si eventual sa ramana cu dumneavoastra peste noapte.
Postoperator
Dupa operatie veti fi incurajata sa va reluati rapid activitatile obisnuite, in masura in care nu presupun efort fizic mare.Va fi nevoie sa dormiti pe spate timp de cateva saptamani pentru a evita presiunile la nivelul sanilor.Veti avea tuburi de dren care vor fi extrase la 24-48 ore postoperator iar pansamentele folosite va vor permite sa faceti dus din a doua zi postoperator. Datorita faptului ca folosim fire absorbabile, nu veti trece prin disconfortul creat de scoaterea firelor.Timp de 3 saptamani veti purta zi si noapte un sutien creat special pentru a sustine sanii operati si a le ajuta vindecarea iar ulterior, timp de alte 3 saptamani doar in timpul zilei.Aspectul cicatricelor va fi initial de culoare roz dupa care in cateva luni, cu ingrijirea adecvata culoarea paleste, ajungand asemanatoare celei a pielii inconjuratoare.In cateva saptamani va puteti relua activitatile fizice mai solicitante dar este posibil sa mai prezentati un usor disconfort tranzitor la efort fizic mare care solicita regiunile operate. Acest lucru este normal si va disparea in timp.
Rezultate
In cazul in care greutatea dumneavoastra nu va suferi variatii mari si nu veti dori sa ramaneti insarcinata, dimensiunile sanilor raman relativ constante. Totusi, datorita inaintarii in varsta si gravitatiei pielea continua sa-si piarda din elasticitate si forma sanilor se poate modifica usor. In cazul in care va doriti, sanii pot fi ridicati din nou printr-o interventie care se adreseaza doar surplusului de piele.In general femeile care au suferit o interventie chirurgicala pentru reducerea volumului sanilor sunt foarte incantate de rezultat.Sanii mai mici si mai fermi le permit implicarea in diferite activitati fizice sau sporturi pe care inainte nu le puteau efectua.Este foarte important sa pastrati legatura cu chirurgul dumneavoastra pentru a va urmari evolutia postoperatorie si a discuta rezultatele pe termen lung. Daca in timpul procesului de vindecare veti avea nelamuriri cu privire la evolutie, chirurgul va sta la dispozitie pentru a va elimina toate dubiile si a va ajuta sa treceti mai usor prin procesul de acomodare cu noul aspect.