Interventia chirurgicala pentru corectarea formei urechilor este cel mai frecvent practicata la copiii si adultii care au nevoie de reducerea dimensiunilor urechilor si de aducerea acestora intr-o pozitie mai apropiata de cap. De asemenea, se pot corecta urechile malformate, lobulii auriculari prea mari sau rupti in urma purtarii unor cercei inadecvati, etc.
In cazul copiilor, otoplastia poate fi practicata incapand de la 5 ani, cand urechile au crescut suficient iar interventia este relativ usoara deoarece cartilajul auricular este moale si se pliaza cu facilitate. Un alt avantaj al practicarii interventiei inainte de a merge copilul la scoala este cel psihologic deoarece urechile mari si clapauge vor reprezenta intotdeauna un motiv de tachinare intre copii; cu cat interventia se practica mai devreme (sigur, in cazurile cu indicatie reala) cu atat copilul este mai scutit de neplaceri in colectivitate. Motivul pentru care acest tip de operatie estetica nu este indicata inainte de varsta de 5 ani este faptul ca structurile urechii inca nu s-au oprit din crestere iar interventia poate modifica felul in care se va continua dezvoltarea acestora.La adult, operatia estetica are aceleasi indicatii ca si la copil si nu pune probleme deosebite.
Interventia presupune o incizie pe fata posterioara a pavilionului auricular, cu excizia excesului de piele si cartilaj si plicaturarea cartilajului ramas pentru a crea pliurile naturale ale urechii. Datorita pozitionarii inciziei, cicatricea este practic invizibila postoperator.
Este de asteptat un minim discomfort postoperator care poate fi ameliorat cu antialgice iar pacientul va purta o banda peste urechi timp de o saptamana. Vindecarea inciziilor se face in 7-10 zile iar edemul si echimozele dispar in aproximativ 2 saptamani.