Ghidul Serviciilor
Agentia Nationala Impotriva Traficului De Persoane
inapoi la firma 3736 vizite
Poza Evolutia traficului de persoane

Internetul şi exploatarea copiilor

 

Raport de cercetare – versiunea pentru copii realizat pentru Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Copii în cadrul proiectului REACT - Raising awareness and Empowerment Against Child Trafficking. Primul pas al acestui proiect a fost acela de a analiza problema, de a culege cât mai multe informaţii despre legăturile dintre utilizarea internetului şi telefoniei mobile şi traficul de fiinţe umane. În continuare sunt prezentate pe scurt principalele informaţii culese de la specialişti şi copii şi sfaturi pentru a nu deveni victima unui abuz, exploatării sau traficării.

 

Evaluarea statistică a traficului de persoane în semestrul I 2010

Acest document aduce în atenţie rezultatele unei „radiografii” a populaţiei de victime ale traficului de persoane, pentru primul semestru al anului 2010, punând în evidenţă caracteristici generale, concluzii referitoare la distribuţii ale populaţiei de victime pe criterii de tip variabile sociologice (ex: indicatori demografici, sociali) şi indicatori specifici (ex: relativ la procesul de recrutare sau exploatare a victimelor).România (traficul intern) reprezintă principala destinaţie a victimelor traficului de persoane, identificate în primul semestru al anului 2010.

Exploatarea sexuală a fost principala modalitate de traficare în această perioadă, spre deosebire de primele semestre ale anilor 2007-2009, când exploatarea prin muncă ocupa primul loc. Pentru fiecare două victime adulte a fost identificat şi un minor, victimă a traficului de persoane.Regiunea Vestică şi Nord-Vestică a reprezentat principala zonă de provenienţă a victimelor identificate pentru perioada primului semestru al anului 2010.

 

Prezentare sumară a fenomenului traficului de persoane în anul 2009

Cunoaşterea aspectelor cantitative ale fenomenului traficului de persoane, stocarea şi identificarea datelor credibile, punctuale şi unitare ale acestui fenomen reprezintă primordialitatea în toate demersurile iniţiate pentru stoparea acestui fenomen la nivel naţional. În acest sens, în anul 2009, au fost implementate în SIMEV (Sistemul Integrat de Monitorizare a Victimelor Traficului de Persoane) 780 de victime ale traficului de persoane.

 

Înregistrarea fiecărei victime în evidenţele centralizate se realizează cu acordul scris al acesteia şi aplicarea standardelor de respectare a confidenţialităţii, dreptului la intimitate şi protecţie a datelor cu caracter personal.

 

Manual de cercetare sociologică în domeniul traficului de copii

Pentru a ajunge la o înţelegere concretă şi fundamentală a fenomenului traficului de fiinţe umane trebuie identificate stereotipurile şi schemele de gândire care îşi fac loc de obicei în acest cadru de lucru şi trebuie evidenţiate clar faptele, cauzele care conduc la victimizarea acestora prin exploatarea de orice fel. Pentru o cât mai bună înţelegere a fenomenului, se impun eforturi de cercetare deosebite şi ample şi folosirea unor metodologii şi instrumente adecvate şi eficiente.

 

Traficul de copii în România - Studiu asupra procesului de recrutare -

Pe parcursul ultimilor ani, au fost realizate studii şi cercetări privind traficul de persoane, însă, unele întrebări au rămas fără răspunsul necesar înţelegerii fenomenului: “Care sunt cauzele primordiale şi cum se desfasoară procesul de recrutare a minorilor pentru traficare în scopul exploatării?” şi „De ce, în condiţii similare de trai, doar unii minori ajung victime ale traficului de persoane şi alţii nu?” sunt exemple de întrebări care au însoţit demersurile cercetării. Studiul intentionează să ofere informaţii suplimentare relevante pentru înţelegerea fenomenului traficului de copii, prin detalierea aspectelor legate de procesul de recrutare şi analiza cauzelor şi factorilor favorizanţi care concura la vulnerabilitatea minorilor.

 

Realizarea campaniilor de prevenire a traficului de persoane - ghid practic

Scopul acestui ghid este de a oferi atât indrumari teoretice, cât şi practice, rezultate în urma experientei acumulate cu ocazia desfăşurării campaniei "Omul cu doua feţe", care a avut loc în cadrul Proiectului UE "Îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a agenţiilor implicate în prevenirea traficului de persoane în conformitate cu standardele europene şi cele mai bune practici actuale". Ghidul se doreste a fi un instrument interactiv care să-l ajute pe cititor să înţeleagă potenţialul şi constrângerile unei campanii concertate.

 

Raportul privind situaţia traficului de persoane în România ianuarie - iunie 2009

Aşa cum a fost evidenţiat în analizele anterioare privind situaţia fenomenului traficului de persoane, în rapoartele semestriale şi anuale ale acestui fenomen, continuă tendinţa de exploatare a victimelor traficului de persoane îndeosebi prin muncă forţată. Numărul total al victimelor identificate în primele 6 luni ale anului 2009, a fost de 343, un număr redus aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost identificate 775 victime, semnificativ mai mic faţă de aceleaşi perioade ale anilor anteriori, ajungând chiar de aproape 4 ori mai mic faţă de 2006.

 

Prezentarea situaţiei minorilor, victime ale traficului de persoane, în anul 2008 şi primul trimestru al anului 2009

Din totalul victimelor traficului de persoane identificate în anul 2008,186 (15%) aveau vârste mai mici de 18 ani. Din cele 186 de victime, 93 (50%) au fost victime ale traficului intern în timp ce restul de 50 % au fost exploatate în diverse moduri în afara graniţelor ţării noastre.

Pentru primul trimestru al anului 2009, numărul victimelor minori identificaţi în această perioadă a fost de 43, 21 fete şi 22 băieţi.

Procentul victimelor cu vârsta mai mică de 18 ani a fost de 18% din totalul victimelor identificate în primele trei luni ale anului 2009.

 

Prezentare cantitativă a traficului de persoane pentru luna Mai 2009

Pentru luna mai a anului 2009, la nivelul Sistemului Naţional Integrat de Monitorizare şi Evaluare a Victimelor Traficului de Persoane au fost înregistrate un număr de 13 victime ale traficului de persoane, 7 femei şi 6 bărbaţi dintre care două victime minore.

Mediul de provenienţă majoritar al victimelor identificate în această lună continuă să fie cel urban cu 7 victime.

 

Aspecte privind fenomenul traficului de femei în România

În ultimul deceniu traficul de fiinţe umane, ca şi corupţia, economia subterană sau fraudele financiare, a înregistrat la nivel mondial proporţii inimaginabile şi inacceptabile pentru societatea noastră, devenind o problemă majoră atât la nivel naţional cât şi internaţional, reprezentând una dintre cele mai extinse forme de manifestare ale criminalităţii

 

Situaţia fenomenului traficului de persoane pentru primul trimestru al anului 2009. Scurtă comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008

Numărul total al victimelor pentru perioada 01.01.2009-31.03.2009 afost de 239, spre deosebire de 402 pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, 60% din victime sunt bărbaţi spre deosebire de 53% pentru aceeaşi perioadă a anului trecut şi 40% sunt femei spre deosebire de 47% în 2008.

Deşi numărul total al victimelor este comparativ mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, procentul minorilor a crescut de la 13 % în 2008, majoritatea fiind fete exploatate sexual, la 18% cu o distribuţie aproape paritară a băieţilor şi fetelor pentru primul trimestru al anului 2009.

 

Fenomenul social al traficului de persoaneAnaliză cantitativă pentru anul 2008 şi primele două luni ale anului 2009

Când vorbim de trafic de persoane la nivel naţional avem în vedere atât cazurile de persoane traficate în afara graniţelor ţării noastre cât şi cele traficate intern. Astfel, situaţia pentru perioada anului 2008 şi primele două luni ale anului 2009 este de 183 de victime traficate intern şi 1192 de victime traficate extern.Dintr-un total de 1375 de victime, recrutorii apelează la diferite metode şi instrumente pentru înşelarea victimelor. Promisiunile false într-o viaţă mai bună (42%) şi ofertele cu locuri de muncă (40%) reprezintă principalele elemente prin care persoanele ajung să fie recrutate pentru trafic.

 

Raportul privind situaţia traficului de persoane în România ianuarie - iunie 2008

Analiza evolutiei fenomenului în primul semestru al anului, întareste concluziile desprinse din Raportul anual 2007, în sensul existentei unei tendinte de reducere a fenomenului traficului de persoane si de restructurare a acestuia prin reorientarea activitatii criminale în directia obtinerii de profituri din exploatarea muncii persoanelor si, din ce în ce mai putin, din exploatarea sexuala a victimelor.

De asemenea, se constata unele modificari în ceea ce priveste profilul victimelor si destinatiile în care au fost exploatate.  

 

Planul Naţional de Acţiune 2006-2007

Planul Naţional de Acţiune 2006-2007 pentru implementarea Strategiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2006-2010 cuprinde un număr de 91 de activităţi, din care 27 de activităţi au avut caracter permanent, 8 anual, 6 semestrial, 2 trimestrial. Un număr de 7 activităţi au avut ca termen de realizare luna decembrie 2006, 10 luna martie 2007, 8 luna iunie 2007, 4 luna iulie 2007 şi 19 activităţi au avut ca termen de realizare luna decembrie 2007

 

Raportul privind situaţia traficului de persoane în România în 2007

Traficul de persoane a continuat sa fie si în anul 2007 una dintre problemele tratate cu prioritate de catre Guvernul României.

în ciuda faptului ca dimensiunile acestuia, asa cum reiese din datele oficiale, se pastreaza la cote îngrijoratoare, numarul victimelor identificate fiind de aproximativ 1800, fenomenul continua o tendinta de descrestere manifestata înca din 2006, când erau identificate peste 2500 de victime.  

 

Raportul privind situaţia traficului de persoane în România ianuarie - iunie 2007

2007 constituie primul an pentru România în calitate de Stat Membru cu drepturi si obligatii depline al Uniunii Europene. Calitatea de Stat Membru aduce României o serie de beneficii, dar în acelasi timp trebuie avute în vedere costurile si raspunderile pe care tara noastra si le-a asumat odata cu intrarea în vigoare a Tratatului de aderare a Romniei la UE. O parte importanta din activitatea României vizeaza îndeplinirea obligatiilor asumate, printre care prevenirea traficului de persoane si reducerea consecintelor negative ale acestui fenomen.  

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.