Apa Nova Bucuresti S.a.
Reţeaua de canalizare din Bucureşti este compusă din: colectoare, canale de serviciu, cămine de inspecţie, guri de scurgere, racorduri imobil.
La începutul anului 2010, lungimea reţelei, fără racordurile de canalizare era de 2190 km.
Reţeaua funcţionează, în general, gravitaţional, dar în zonele depresionare, apa uzată este pompată prin intermediul a 11 staţii de pompare: Băneasa, Pantelimon 2, Herăstrău, Bld. Trandafirilor, Tei, Progresul, Colentina 1, Bucur Obor, Colentina 2, Muncii, Griviţa.
Apa Nova Bucureşti desfăşoară numeroase interventii preventive sau curative pentru a intreţine sistemul de canalizare:
- activitati preventive de intreţinere şi exploatare (curatari, spălări, vizite, inspeciii cu camera video) care sunt realizate conform unei programări anuale sau în concordanţă cu lucrările de reabilitare drumuri, căi de rulare, reţele edilitare
- lucrări (reparaţii, desfundări, reabilitări) apărute în urma sesizărilor primite
- intervenţii la staţiile de pompare ape uzate şi reţeaua aferentă
Aceste intervenţii au drept scop:
- menţinerea sau reabilitarea liberei curgeri în reţea
- evitarea oricărei poluări a mediului înconjurător
Să folosim cu responsabilitate reteaua de canalizare!
Odată utilizată, apa este direcţionată către sistemul public de canalizare. Pentru a beneficia de un sistem de canalizare care să respecte toate standardele în vigoare, trebuie ţinut cont de câteva reguli:
- este interzisă aruncarea în reţeaua de canalizare a substanţelor şi obiectelor periculoase pentru om şi mediu: obiecte solide sau tăioase, materiale textile, resturi vegetale, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere (gunoi sau grăsimi arse folosite în bucătărie), produse chimice şi toxice (vopsea, ulei, cerneală, detergenţi, diluanţi, substanţe de laborator, pesticide, insecticide, otrăvuri contra rozătoarelor, produse petroliere etc.)
- iarna nu folosiţi gura de scurgere şi căminul de vizitare ca locuri de evacuare a zăpezii
- nu obturaţi gurile de scurgere cu materiale de construcţii
- nu blocaţi accesul la gurile de scurgere şi căminele de vizitare. În timpul unei ploi abundente, o maşină parcată în dreptul gurilor de scurgere blochează scurgerea apei şi poate provoca inundarea zonei.
Nu aruncaţi orice la canalizare! Reţeaua de canalizare este la fel de importantă ca şi reţeua de apă! De curăţenia ei depinde sănătatea noastră!