Boala parodontala afecteaza din ce in ce mai multe persoane, efectul sau fiind de pierdere a dintilor. Simptomele sunt reprezentate de sangerare gingivala, retractie gingivala, resorbtie osoasa si mobilitatea dintilor.In lipsa tratamentului adecvat si o supraveghere a bolii de catre specialist, dintii mobili vor cadea in maxim 2 ani. Gingiile inflamate, fiind primele afectate, vor crea disconfort la foarte multe alimente si bauturi reci/calde, vor prezenta sangerari la periaj sau spontan.
In cazul in care boala este suficient de avansata, astfel incat sa existe resorbtie osoasa, atunci nu se vor putea insera implanturi dentare care sa inlocuiasca dintii lipsa din cauza resorbtiei osoase. In astfel de situatii fiind necesara aditia osoasa in vederea sustinerii implantului in zona de interes.
Cauza pentru boala parodontala (parodontoza) este exclusiv microbiana, existand in unele cazuri si predispozitie genetica, accentuata de factori favorizanti precum: fumatul, stresul, afectiuni imunitare, diabet, etc. Varsta nu reprezinta un factor determinant, drept urmare pot suferi si persoanele tinere de boala parodontala.
Ce putem face pentru a preveni parodontoza?
Din pacate, parodontoza este tratata cu superficialitate de catre cei mai multi pacienti, desi sănătatea osului, a gingiilor ?i a ligamentelor de legătură dintre os ?i din?i este la fel de importantă ca cea a din?ilor ?i trebuie men?inută cu orice pre?.Parodontoza nu se trateaza, se poate doar stopa din evolutie si sa se conserve pe cat posibil sanatatea dintilor.