Tratamentul de fluorizare este efectuat pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare (la toate tipurile de dentitii) si inceteaza progresia leziunilor carioase deja existente. De multe ori s-a constatat fenomenul de reversie a cariei dentare sub tratamentul de fluorizare
Fluorizarea in cabinet
- Se realizeaza in cabinet, de 3-4 ori pe an, in cadrul sedintelor de profilaxie.
- Se realizeaza prin aplicarea pe dinti a anumitor produse special concepute in acest scop, precum paste de dinti profilactice fluorurate, solutii, geluri sau lacuri care contin fluor.
- Fluorizarea se realizeaza doar dupa efectuarea unei igienizari perfecte a cavitatii bucale cum ar fi: periaj profesional,detartraj(daca este cazul), Air Flow, intrucat fluorul penetreaza mult mai usor tesuturile dentare ce au fost curatate in prealabil si nu sunt acoperite de placa bacteriana sau depozite tartrice.
- Folosirea in cabinet de paste fluorurate constituie o metoda rapida si eficienta de flourizare locala profesionala; pasta se aplica in linguri universale care apoi se aplica pe fiecare arcada dentara, timpul de purtare variind intre 1-2 minute per arcada.
- Dupa tratamentul de fluorizare pacientul nu va clati gura, nu va bea si nu va manca pentru un interval de 30 de minute.
- Ca tratamentul de fluorizare sa fie eficient depinde in mod obligatoriu de realizarea in permanenta a unei igiene orale riguroase, bazata pe periaj dentar efectuat corect de minim de 2 ori pe zi, a mijloacelor suplimentare de igiena si a controalelor regulate la medicul dentist.
La domiciliu, pacientii pot folosi de asemenea paste de dinti cu o concentratie scazuta de fluor, cele cu concentratii mari fiind destinate aplicarii exclusiv in cabinet (de catre specialistul in profilaxie) sau ape de gura cu fluor destinate uzului zilnic sau saptamanal.
Indicatii ale tratamentului de fluorizare:
- In special copiiilor cu varsta peste 6 ani, adolescentii si persoanele adulte.
- Pacientii care poarta aparate ortodontice fixe.
- Persoane care sufera de sensibilitate usoara sau marcata a dintilor la anumiti stimuli; acestor pacienti se indica ca fluorizarea sa se repete o data la 2 zile pana la remiterea durerii.
- Pacientii care sufera de disfunctii ale glandelor salivare sau cei ce au fost supusi radioterapiei, avand drept consecinta un flux salivar; la acesti pacienti se recomanda indeosebi fluorizari locale profesionale pentru a creste carioprotectia la nivel dentar.
- Persoanele care doresc o albire profesionala in cabinet; inainte si dupa tratament.