Ortodonţia este o specialitate a medicinei dentare care are în vedere diagnosticarea, prevenirea și tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Ortodonția se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, cu reglarea ocluziei (mușcătura) și a rapoartelor dintre arcada dentară superioară (maxilar) și cea inferioară (mandibulă), cu controlul creșterii și dezvoltării armonioase a oaselor maxilare.
Practica ortodontică se bazează pe aparate, fixe sau mobile, vizibile sau invizibile, ce produc deplasări supravegheate ale dinților și modificări ale structurii scheletice (oasele feței) și ale țesuturilor ce susțin dinții (gingia și osul alveolar) prin exercitarea unor presiuni ușoare asupra dinților și a maxilarelor.
Unul dintre următoarele semne ar trebui să ne determine să solicităm părerea unui specialist și mai apoi să ne supunem unui tratament ortodontic:
Ortodonția nu este o ramură care se adresează doar copiilor. Folosindu-se tehnica modernă de care beneficiază astăzi medicina dentară, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. Există aparate ortodontice în variante transparente, invizibile, care pot fi purtate și de persoane ce nu își doresc să se vadă acest lucru.
Tratamentul ortodontic garantează o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților. Durata unui tratament poate varia în funcție de mai mulți factori, acesta situându-se, în general, între 18 și 24 luni.