Protetica dentară este o arie specializată a stomatologiei care se ocupă cu refacerea funcțiilor aparatului dentomaxilar prin reconstrucția în manieră artificială a danturii naturale și este folosită în caz de pierdere parțială sau totală sau deteriorare a acesteia. Protetica are în vedere reconstrucția dentiției atât ca aspect, cât și ca funcție.
Protezarea variază de la simple coroane dentare și punți, la soluții cu o deosebită valoare estetică, până la reabilitări complexe ale danturii prin implanturi.
Lucrările dentare, cum sunt numite de către pacienți, pot înlocui de la o unitate dentară la întreaga arcadă dentară. Pacienții pot solicita restaurări protetice fixe, care se sprijină pe dinții vecini porțiunii edentate, dinți ce au fost pregătiți anterior, sau restaurări protetice mobile (amovibile. Noutatea în domeniu este reprezentată de materialele folosite pentru realizarea protezelor: metale tot mai ușore, ductile și rezistente la abraziune și coroziune, și ceramică de cea mai bună calitate ce acoperă coroanele dentare garantând faptul că protezele moderne sunt perfecte din punct de vedere estetic și funcțional. Progresele în materie de proteze, realizate în întregime din ceramică, coroane dentare fără metal în interior, fac ca modernele coroane și fațetele – care sunt coroane parțiale pentru dinții anteriori – să fie o opțiune viabilă chiar și pentru scopuri pur estetice, de exemplu pentru a face mai plăcut și mai armonios zâmbetul unei persoane.
La jumătatea drumului între chirurgie și protezare se află implantul protetic care se ocupă de înlocuirea dinților lipsă cu coroane dentare susținute de implant, un fel de rădăcină artificială, realizată dintr-un metal biocompatibil (titanul), inserată în os.
Protezarea oferă următoarele soluții: