De la „ju”- suplu si „jutsu”- arta, a rezultat Ju-jitsu – „arta supletii”. Denumirea arhaica este „ju-jutsu”, însa, în mod curent, este acceptata denumirea formulata de noi.
Ca arta de sine statatoare, destul de ampla si complexa, ju-jitsu este considerat izvorul artelor martiale japoneze întrucât, o multitudine de stiluri martiale au rezultat din aceasta (stra)veche forma de lupta. Probabil, cele mai reprezentative sunt Judo si Aikido.
Aparent (foarte) complex si „întortocheat”, ju-jitsu este arta martiala a celui care simte si gândeste. Nu poti practica ju-jitsu daca nu ai imaginatie si spontaneitate. Dincolo de efectele tehnicilor specifice – devastatoare uneori, ju-jitsu este o metoda excelenta de a crea acea uniune perfecta dintre fizic si spirit.
De acceea, japonezii spun ca „ju-jitsu este o cale – michi – de parcurs aici, jos, pe pamânt, pentru a ajunge la iluminare”.
Iata de ce, în forma în care îl practicam noi, ju-jitsu este placut, accesibil si eficient tuturor categoriilor de vârsta. Dincolo de eficacitatea demonstrata în situatii de autoaparare, ju-jitsu practicat în cadrul clubului nostru are rezultate deosebite în sfera competitionala si în reprezentarea traditionala în diverse programe demonstrative.
La nivel national si international, ju-jitsu are un numar impresionant de adepti, atât la vârste mici cât si în rândul adultilor. Virtutiile sale sunt date de:
- Complexitate tehnica: practic, nu exista o posibila situatie de agresivitate care sa nu poata fi solutionata printr-o tehnica de ju-jitsu, indiferent ca este vorba de o tehnica de lovire, de proiectare, articulara etc.
- Accesibilitate: respectând principiile didactice ale învatarii („de la simplu la complex, de la usor la greu, de la cunoscut la necunoscut”) ju-jitsu sub forma esentiala este usor asimilat, iar practicarea lui sincerea dezvolta… dependenta;
- Impresie artistica remarcabila: executarea economica a tehnicilor, atât în ceea ce priveste latura competitionala cât si cea a autoapararii, lasa se se vada acele miscari circulare, armonioase, îmbinând utilul cu placutul;
- Compatibilitate perfecta psiho-fizica: pentru a executa eficient o tehnica de ju-jitsu trebuie „sa o traiesti”, altfel aceasta nu este decât un banal exercitiu fizic. Aceasta „traire” armonizeaza psihicul cu fizicul, facându-le sa vibre la unison;
- Compatibilitate cu diferite preocupari cotidiene: deprinderile motrice dezvoltate pe parcursul antrenamentelor specifice, creaza posibilitatea unui transfer pozitiv spre diverse activitati cotidiene;
- Educarea unor valori specific umane cum ar fi: toleranta, altruismul, spiritul de echipa sau de sacrificiu etc, ca efect direct al efectului tehnicilor asupra propriului corp. Simtind efectul unei tehnici articulare asupra propriului corp, înveti sa pretuiesti mai mult „viata” si virtutile ei etc.