Ghidul Serviciilor
Restaurare Mobila, Reconditionare Mobilier Oradea
inapoi la firma 3361 vizite
Poza Vitralii clasice si moderne
Foto
Foto
Foto
Foto

Sa faci un vitraliu in aceste timpuri (cand chinezismele ne inunda din toate partile) seamana mai degraba cu o incercare de a-ti pierde vremea, iar daca ai o afacere sunt create premizele unui faliment. La noi, in Romania, un vitraliu pare a fi un fel de cenusareasa a amenajarilor interioare, a artei si a bunului gust.

click si vezi o galerie foto cu vitralii

Pentru ca vitralii construite dupa metodele clasice, acelea care dau bogatie lucrarii costa bani, destul de multi in comparatie cu ce gasesti la talcioc sau in magazinele de 3 – 4 sau 5.25 lei…

Vitraliile sunt elemente decorative insa si cu functionalitate. Ofera distinctie, armonie, nota personala si caldura ambientului. Isi gasesc loc in orice parte a incaperii. Nu sunt folosite doar la ferestre, se pot face paravane, cutii luminoase gen tablou, orice alte obiecte decorative.Vitraliul poate impodobi o oglinda sau, pur si simplu, poate sta agatat la fereastra. Cine are vitralii in casa… are ceva deosebit.

Vitraliile nu se decoloreaza in timp si sticla nu este afectata de nicio substanta. Se pot spala ca si un geam obisnuit. Sticlele folosite sunt colorate in masa. Mai mult, vitraliile pot fi puse si in sistemul termopan…

 

Etapele executiei de vitralii

Trei faze sunt decisive in procesul de creare a unui vitraliu, indiferent daca se fac in „tehnica plumbului” sau „tiffany”. Spre deosebire de alte tehnici folosite in decoratiuni, cum ar fi de exemplu cea a picturii in ulei, in timpul realizarii de vitralii nu se prea pot face improvizatii. De aceea, inainte de toate, trebuie clarificate toate detaliile: desen, culoare, soliditate…

Macheta este un desen (schita), care da informatii clientului despre cum va arata vitraliul in mod real. Se executa de obicei la o scara de 1/10. Indica traseul plumbului (respectiv a cositorului), culoarea sticlei, pictura (daca este cazul) si eventuala armatura.

Cartonul este o marire la scara reala a schitei pentru vitraliu. Pe el se va trasa linia plumblui si se pozitioneaza bucatile de sticla. Fiecare bucata va fi numerotata, notandu-se atat culoarea, cat si tipul sticlei folosite pentru acea piesa. Dupa conturul cartonului se vor face ulterior taierile.

Definirea culorilor, stabilirea tipului si a nuantei sticlei folosite in compozitie, trebuie sa se faca intr-o perfecta armonie. De asemenea, combinatia intre nuantele si texturile sticlei, trebuie foarte bine pusa la punct.

Vitraliile nu trebuie sa fie nici prea diversificate (incarcate), insa nici saracacioase. Opace, semitransparente sau transparente, sunt criterii care se stabilesc in functie de functionalitatea lucrarii.

Tehnica plumbului

Un procedeu solid, iar linia plumbului confera o eleganta deosebita.

Bucatile de sticla se asambleaza cu ajutorul unor baghete de plumb, acestea din urma avand sectiunea in forma de H. Daca vreti, este ceva asemanator puzzle-ului.

Sticla trebuie taiata foarte exact, urmarind conturul unui sablon. Dupa ce toate bucatile au fost asamblate, se trece la lipirea intersectiilor de plumb, cu ajutorul cositorului. Aceasta etapa da stabilitate, insa nici acum vitraliul nu este inca ermetic, de aceea, dupa ce toate lipiturile au fost facute, se trece la cimentare. Se toarna o pasta pe toata suprafata si se freaca cu peria. Pasta va intra in spatiul dintre sticla si plumb, unde se va intari.

Vitraliul trebuie lasat sa se usuce cateva zile, pentru a fi pe deplin solid.

Tiffany

Desi este mai minutioasa, in linii mari aceasta tehnica se aseamana cu cea in plumb. Diferenta, din punct de vedere compozitional, este ca permite crearea de detalii mai mici. Este o tehnica folosita mai ales pentru abajururi sau detaliile dintr-un vitraliu, cum ar fi, de exemplu, strugurii sau petalele mici.

La fel ca si la plumb, sticla se taie dupa sablon, insa taierea nu trebuie sa fie la fel de exacta. Fiecare piesa de sticla taiata va fi slefuita cu ajutorul unei masini cu piatra diamantata. Apoi, se monteaza o banda de cupru in jurul fiecarei bucati. Daca vreti, banda joaca rolul unui scotch, latimea ei depinzand de grosimea sticlei si de dimensiunea lucrarii. Dupa de fiecare bucata a fost infoliata, se trece la cositorire. Aceasta operatiune se efectueaza pe ambele parti ale vitraliului.Apoi, cu ajutorul unei substante speciale, vitraliul se patineaza, adica i se va imprima senzatia de vechi. Cositorul va capata diverse culori, de la culoarea cuprului si pana la negru.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.