Un aparat (o instalatie) de aer conditionat si de ventilare produce si mentine conditii favorabile de viata intr-un spatiu dat. A trai in incaperi prevazute cu aer conditionat (climatizare) si ventilare, scuteste organismul de eforturi suplimentare in fata unui mediu inconjurator agresiv din punctul de vedere al noxelor (temperaturi si umiditati nepotrivite, curenti de aer, mirosuri etc.). Scopul aparatelor (instalatiilor) de conditionare a aerului si de ventilare este acela de a crea un mediu confortabil pentru ocupantii unei (unor) incaperi prin controlul starii aerului (temperatura, umiditate, grad de puritate, mirosuri, zgomot etc.).
Am asistat in ultimii ani la amplasarea, pe fatadele cladirilor, a aparatelor de aer conditionat, de perete, tip split. La acestea sunt vizibile condensatoarele (unitatile exterioare ale aparatelor). In incaperi, pe pereti, sunt montate evaporatoarele (unitatile interioare ale acelorasi aparate). Intre cele 2 unitati, prin conducte (uzual confectionate) din cupru, bine izolate termic, circula agentul frigorigen (de regula, un freon). Impreuna, formeaza un tot care poate modifica, in primul rand, temperatura incaperilor, in sensul dorit de posesor. In general, unitatea interioara contine: bateria de evaporare, ventilatorul aferent (care recircula aerul in incapere), filtrul de aer (din material sintetic), grilele de baleiaj orizontal/vertical a jetului de aer, alte accesorii si carcasa. Unitatea exterioara contine: bateria de condensare, ventilatorul aferent (care vehiculeaza aerul pentru racirea condensatorului), compresorul frigorific, alte accesorii frigorifice si carcasa. Exista insa si unele modele de splituri la care compresorul este plasat in unitatea interioara. Convenabila sau nu, aceasta este situatia. Cronologic, inaintea spliturilor au fost aparatele de fereastra care includ, intr-o singura carcasa, ambele parti ale splitului. Sunt mai ieftine, dar mai zgomotoase, intrucat compresorul frigorific, componenta cea mai dificila a aparatului, se afla practic in fereastra.
Puterile frigorifice uzuale ale aparatelor de fereastra se afla in domeniul 2-5 kW (cca. 7.000-17.000 Btu/h). Cele ale spliturilor se afla in domeniul 2-8 kW (cca. 7.000-27.000 Btu/h) de regula, montandu-se un echipament intr-o incapere.
Spliturile ieftine introduc, de regula, aerul racit cu viteze mari, producatoare potentiale de curenti, mai ales in incaperile mici. Puterile termice per aparat sunt mai reduse; in cazul incaperilor mari, sunt necesare mai multe aparate. Filtrele, din dotarea spliturilor, sunt realizate pentru incaperi cu praf moderat, fara alte noxe. Spliturile au insa si avantaje certe:
In anul 2000, datorita solicitarilor pe care le-am avut cu privire la instalatiile de aer conditionat, firma noastra a pus bazele unei stranse colaborari cu firma FRESH AIR - Bucuresti.
Astfel, in urma discutiilor avute la sediul firmei FRESH AIR, firma AS INTERNATIONAL a devenit distribuitor de echipamente YORK.
Dupa cum se cunoaste, concernul York International este cel mai mare si mai important producator independent de instalatii frigorifice, de incalzire, ventilatie si aer conditionat, lider mondial in aceste domenii.
In afara echipametelor maca YORK, firma AS INTERNATIONAL mai este distribuitor si de alte tipuri de echipamente cum sunt:
HOVAL Elvetia - pentru sisteme de incalzire, racire si ventilatie pentru hale industriale, cazane pentru incalzire centrala si boilere pentru apa calda menajera;
THERMOSCREEN Anglia - perdele de aer pentrru spatii comerciale, industriale, etc.;
TRION SUA - purificatoare de aer cu filtre electrostatice si HEPA;
GENERAL FILTER Italia - sisteme de filtrare mecanica a aerului;
WOLF Germania - sisteme de incalzire centrala, preparare apa calda menajera si sisteme de reglare electronica a acestora.
Toate aceste produse enumerate sunt bine cunoscute si apreciate pe piata mondiala pentru performantele lor tehnice deosebite si concureaza la realizarea sistemelor de conditionare a aerului complexe si performante.
Livrarea echipamentelor se realizeaza promt, din stoc sau la comanda, inr-un interval de 4 ÷ 6 saptamani de la semnarea contractului de vanzare - cumparare.
Principiul sistemelor de aer condiţionat se poate enunţa astfel:
absorb energia dintr-un loc şi o eliberează în alt loc
Procesul necesită o unitate interioară, o unitate exterioară şi conducte de cupru pentru conectarea acestor unităţi. Prin aceste conducte agentul frigorific circulă de la o unitate la cealaltă. Practic agentul frigorific absoarbe energia la nivelul unei unităţi şi o eliberează la nivelul celeilalte.
1 Unitate interioarăUn ventilator suflă aer cald din interior peste un schimbător de căldură prin care circulă agent frigorific rece. Agentul frigorific absoarbe căldura din aer iar aerul răcit este reintrodus în încăpere.
2 Conducte de cupruAgentul frigorific circulă între unităţi prin aceste conducte.
3 Unitate exterioarăPrin comprimare, agentul frigorific gaz este încălzit şi punctul lui de fierbere creşte. La nivelul unităţii exterioare căldura obţinută prin comprimare este cedată către aerul exterior cu ajutorul unui ventilator care suflă aer exterior peste schimbătorul de căldură al unităţii exterioare.
4 Agent frigorificAgentul frigorific curge înapoi spre unitatea interioară.
5 Unitate interioarăÎnapoi în unitatea interioară, agentul frigorific este decomprimat, putând din nou extrage căldură din aerul interior.
De ce aer conditionat?
Cu un sistem de aer condiţionat puteţi crea un mediu confortabil, cu temperatură potrivită şi o umiditate confortabilă. Sistemele moderne de aer condiţionat produc aer curat, proaspăt şi dezumidificat. Toate acestea fără curent sau zgomot. Pe scurt, aerul condiţionat vă face să vă simţiţi mai bine, să fiţi mai activi, şi astfel să fiţi mai creativi şi mai productivi. Şi cui nu îi place să se afle într-un magazin, restaurant sau hotel cu aer condiţionat, mai ales în lunile toride de vară?
Efect asupra sănătăţii?
Tot mai multă lume a început să fie interesată de calitatea aerului interior. Puteţi observa efecte asupra sănătăţii dumneavoastră de la poluanţii din aerul interior imediat după expunere sau chiar câţiva ani mai tirziu. Aerul condiţionat poate preveni sau reduce efectele asupra sănătăţii.Felul în care sunt construite casele şi clădirile pentru a conserva energia, a redus ventilaţia naturală a aerului proaspăt, care, în cel mai rău caz, conduce la sindromul clădirii bolnave. Dacă opriţi ventilaţia unei clădiri, veţi reduce energia necesară pentru a răci şi încălzi casa. Dar asta înseamnă şi că nivelele de umiditate sunt menţinute în interiorul casei prin recircularea aceluiasi aer şi poluanţi zi de zi. Praf, fum, bacterii, virusi, mucegai, ciuperci şi gaze circulă prin casă.
Praful vine de la piele, păr, haine sau pantofi. Ciupercile şi mucegaiul pot veni împreună cu praful. Gazele pot fi generate de vopsele, adezivi şi coloranţi.
Soluţiile de micsorare a concentraţiei poluanţilor din aerul interior sunt ventilaţia, filtrele şi controlul umidităţii. Aerul condiţionat oferă aceste soluţii. Fiecare unitate de aer condiţionat are un filtru. Tipul de filtru depinde de tipul de sistem. Un sistem cu ventilaţie integrată necesită un filtru mai puţin eficient. Eficienţa unui filtru este exprimată în procente de particule reţinute.
Efect asupra echipamentelor electronice?
Aerul condiţionat nu numai că vă aduce confort, aer sănătos şi curat, dar are şi un efect pozitiv asupra echipamentelor electronice. În special funcţia de dezumidificare trebuie considerată. Nivelele joase de umiditate asigură o durată de viaţă mai lungă pentru echipamente. Un nivel de umiditate între 40 si 60 % este recomandat pentru o conservare bună a echipamentelor interioare.
Concluzie:
Aerul condiţionat este procesul de tratare a temperaturii, umidităţii, purităţii şi debitului aerului. Pentru a alegere echipamentul potrivit trebuie sa tineti seama de: