Osmoza este un fenomen natural: ea reprezinta trecerea spontana a apei dintr-o solutie diluata intr-una mai concentrata, printr-o membrana semipermeabila. Forta exercitata de solutie asupra membranei reprezinta presiunea sa osmotica. Presiunea osmotica este in functie de concentratia solutiei, sau in cazul nostru de salinitatea apei.
Osmoza inversa este procesul prin care fluxul osmotic este inversat. Inversarea este realizata aplicand o presiune, superioara presiunii osmotice, asupra unei solutii concentrate: in acest fel numai apa (teoretic, in practica apa continand o cantitate minima de saruri dizolvate), va trece prin membrana.
Procesul de Osmoza Inversa permite indepartarea sarurilor dizolvate in apa si a eventualelor impuritati in procent de 90÷99%. Membrana semipermeabila este constituita din diferite straturi de fibre speciale, de diferite tipuri si configuratii (spirala, fibre cave, etc.). Cu termenul permeat se numeste apa produsa, in vreme ce prin termenul concentrat se intelege fluxul de apa evacuata ce contine sarurile eliminate si care nu mai sunt prezente in permeat.