Ghidul Serviciilor
Karies Dent -Cabinet Stomatologic- Bucuresti
inapoi la firma 2918 vizite
Poza ODONTOTERAPIE
Foto

Caria reprezinta imbolnavirea substantei dentare si se formeaza datorita prezentei unor bacterii in cavitatea bucala, care prin inmultire se depun formand placa bacteriana. Aceste bacterii metabolizeaza zaharul din alimente, elibereaza acizi, care la randul lor ataca smaltul, apoi dentina, proces numit demineralizare. Bacteriile au tendinta de a patrunde tot mai adanc in dinte. In cazul in care patrund pana aproape de nerv, de pulpa dentara, dintele incepe sa reactioneze la cald, rece si sa doara spontan. In stadii avansate dintele devine sensibil la percutie si presiune exercitata asupra lui.

Caria se formeaza de regula in spatiile interdentare si in fisuri, santuri ale suprafetelor de masticatie. Ea poate fi usor recunoscuta prezentand o pata inchisa la culoare.

In vederea protejarii dintilor si prevenirii aparitiei cariilor se recomanda efectuarea profilaxiei dentare la intervale regulate, sigilarile santurilor si fosetelor, fluorizari, dar cea mai mare atentie trebuie acordata igienei orale efectuata la domiciliu.

Netratarea duce la carii complicate si in final la pierderea dintelui. De asemenea, amanarea ridica costurile si durata tratamentului.

TESTUL SALIVAR

Bacteriile metabolizeaza carbohidratii din alimentatie dand astfel nastere acizilor care ataca smaltul. Asa incepe sa se formeze caria.

Saliva contine substante care pot reduce acesti acizi protejand astfel dintii. Cu cat creste fluxul salivar cu atat mai mare este  si gradul de protectie. In medie producem aproximativ 0,5l – 1,5l saliva/zi. Noaptea scade fluxul salivar aproape la zero. Din acest motiv este foarte daunator sa consumam dulciuri inainte de a merge la culcare. Prea putina saliva faciliteaza aparitia cariilor si imbolnavirea parodontiului. Saliva contine minerale importante pentru dinti, cum ar fi fosforul si calciu, dar si fluoruri. Pe langa toate acestea mai contine si enzime cu rol de descompunere a alimentelor ingerate.

 

Procedeul testului salivar consta in : mestecarea timp de 5 minute  a unei bile de parafina (ceara), dupa care se recolteaza saliva si se masoara cantitatea. Indicat ar fi sa  producem minimum 1 ml/min de saliva. Productia salivei poate fi influentata de graviditate, fumat, stres, medicamente. Fluxul salivar creste atunci cand mestecam guma. Cu cat saliva este mai acida cu atat mai mare este riscul aparitiei cariilor.

 

O cauza majora a aparitiei cariilor sunt  Lactobacilii si Streptococcus Mutans. Cantitatea acestora se poate stabili cu ajutorul testului salivar. Saliva recoltata se duce la laborator, unde va fi tinuta cateva zile la incubator, dupa care se evalueaza.  Cu cat numarul bacteriilor este mai mare cu atat mai mare este si riscul aparitiei cariilor.

 

SIGILARI DENTARE

Cercetarile au aratat ca sigilarea suprafetelor dentare protejeaza dintii de carii. Acest lucru nu este valabil numai pentru dintii copiilor. Fisurile si santurile de pe suprafetele ocluzale ale dintilor la adulti ofera un refugiu optim pentru bacterii. Cele mai periculoase bacterii sunt Streptococcus Mutans si Lactobacillus. Astfel exista posibilitatea de a sigila dintii inca neafectati de carii.

Sigilarea se face cu ajutorul unui material fluid, care se adapteaza prefect in santuri, fosete si fisuri. Ulterior se aplica fluoruri cu rol de a intari substanta dentara si a indeparta bacteriile. Sigilarea este o masura de prevenire a aparitiei cariilor.

OBTURATII ESTETICE

Astazi ne aflam in era compozitelor si a ceramicii. Aceste materiale ultramoderne au trecut usor din industria aerospatiala in cea a materialelor dentare datorita proprietatilor superioare. Vorbim de materiale extrem de rezistente si durabile daca se respecta cu strictete tehnicile de aplicare. Vorbim de materiale estetice.

Atunci cand o carie distruge mai putin de 50 % din dinte acesta poate fi refacut cu o  obturatie (“plomba”). Obturatia estetica nu este insa o simpla “plomba”. Pentru a reda transluciditatea naturala a dintelui si a permite reflexia luminii trebuie folosite materiale si tehnici de stratificare speciale. Numai asa se vor putea obtine obturatii estetice care sa imite perfect un dinte natural.

 

Avantajele nu se opresc la estetica. Amalgamul este toxic deoarece contine mercur. In multe state civilizate utilizarea lui este interzisa. De altfel chiar in Romania pentru a folosi amalgam trebuie obtinuta o autorizatie speciala pentru “Detinere de materiale toxice”. Pe de alta parte compozitele moderne adera chimic la structura dentara. Imaginile de mai jos evidentiaza caria formata intre marginea dintelui si obturatia de amalgam.

 

 Materialele compozite adera chimic la structura dentara. Asta inseamna ca spre deosebire de materialele clasice ( a caror retentie se facea mecanic, prin prepararea unor cavitati speciale) aceste materiale sunt foarte conservatoare. Practic pastram mult mai mult din dinte  atunci cand folosim obturatii estetice si asta duce la rezultate durabile in timp.

INLAY /ONLAY DIN CERAMICA

Este alegerea primordiala pentru pacientii cu stil, pretentiosi, care doresc refacerea unui dinte cat mai aproape de cel natural.

Datorita imbunatatirii ceramicilor si a materialelor de cimentare moderne s-a imbunatatit durata si rezistenta acestora, fiind aproape la fel de rezistente ca si cele din aur.

Spre deosebire de vechile obturatii metalice inestetice si cu o adaptare marginala proasta preferam restaurari mult mai atractive, care prin natura lor nu refac doar dintele ci ii si maresc rezistenta.

Inlay-urile si onlay-urile sunt solutia perfecta pentru a crea dinti sanatosi si frumosi.

Pe masura ce obturatiile vechi se contracta si se dilata apare o mica deschidere intre dinte si obturatie unde patrund bacterii. Aceste bacterii nu mai pot fi indepartate si astfel se formeaza o noua carie. Dilatarea si contractia obturatiei metalice duce la microfracturi, care contribuie si ele la extinderea cariei. Rar se intampla ca atunci cand se indeparteaza o obturatie de amalgam (metalica) sa nu se gaseasca carie sub aceasta.

De ce un Inlay sau Onlay in locul unei obturatii metalice ?

Un inlay sau onlay este o solutie de tratament mult mai conservatoare pentru dinte decat o obturatie metalica. In timp ce obturatiile traditionale reduc rezistenta dintelui cu pana la 50%, inlay-urile si onlay-urile facute din portelan (ceramica) cresc rezistenta dintelui cu pana la 75%, media de viata a acestora fiind de la 10 pana la 30 de ani.

Ce este un inlay?

Inlay-urile, asemanatoare cu obturatiile (plombele), se folosesc atunci cand este necesara inlocuirea unei  portiuni din dinte situata in “interiorul” lui (inalay-ul va fi inconjurat de dinte sanatos). Inlay-urile sunt confectionate din ceramica permitand medicilor sa aleaga impreuna cu pacientul o culoare foarte asemanatoare cu dintele natural, obtinand astfel o restaurare practic invizibila.

Ce este un onlay ?

Onlay-urile sunt confectionate si ele din portelan la fel ca inlay-urile. Deosebirea consta in faptul ca onlay-urile sunt niste reconstructii dentare mult mai intinse, extinzandu-se in afara dintelui. Atunci cand o coroana poate fi necesara, poate fi adesea folosit un onlay pentru a repara dintele distrus, permitand totodata pastrarea a mult mai mult din dintele original. Si onlay-urile sunt fabricate in laborator si necesita o a doua sedinta.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.