Ghidul Serviciilor
Astec Romania - Consultanta De Mediu Magurele, Ilfov
inapoi la firma 1835 vizite
Poza Statii de epurare comunitati mici
Foto

SISTEME DE TRATAMENT AL APELOR MENAJERE DE LA COMUNITATI MICI SI MEDII DE TIP CN-2 ( Agrement 020-05/070-2001 )

      

Sistemele CN-2 sunt statii de epurare cu acumularea namolului in exces pe perioade lungi de 6-12 luni si fata de statiile clasice cu evacuarea namolului in exces prezinta avantajul ca nu necesita personal de deservire propriu, paturi de uscare si dispzitive de circulare a namolului.

 

      Descrierea functionarii sistemelor

       Influentul preluat din reteaua de canalizare este introdus in instalatie prin intermediul conductei de intrare, dupa care este filtrat grosier pentru indepartarea corpurilor mari. Separarea si sedimentarea se face gravitational sau prin flotare in compartimentele de separare-sedimentare 1, 2 si 3 , care au si rolul de digestie anaeroba, denitrificare a namolului recirculat si stocare a namolului in exces.         Compartimentele 4, 5 cu un volum egal cu 0,6 - 0,8 din debitul mediu zilnic, realizeaza reducerea prin digestie aeroba a substantelor organice aflate inca in suspensie prin contactul cu microorganismele aflate pe biopelicula formata pe filtrele catalitice tip fagure.

O suflanta externa produce aerarea cu un volum de aer suficient de mare pentru optimizarea procesului de oxidare biologica, proportional cu cantitatea de CBO5 din apele de tratat.        

Din cauza fenomenului de ingrosare in timp a biopeliculei, care conduce la scaderea randamentului digestiei aerobe, aceste compartimente sunt prevazute si cu sisteme de eliminare a surplusului de biopelicula prin indepartare cu aer sub presiune si recirculare catre compartimentele de separare-sedimentare.        

Compartimentul 6 realizeaza sedimentarea solidelor provenite din procesul de digestie aeroba intr-un volum de aproximativ 0,15 - 0,25 din debitul mediu zilnic. Namolul produs se recircula catre compartimentele primare, de unde ciclul se reia. Compartimentul 7 are functia de dezinfectie, adica de eliminare a microorganismelor reziduale prin contact controlat cu tablete de clor, in cadrul unui dispozitiv special si descarcarea efluentului gravitational sau prin pompare catre conducta de iesire.        

Recircularea namolului in exces din compartimentele de aerare si sedimentare finala catre prima camera de sedimentare se face automat.

    

Conditii tehnice de functionare

 

• Apele deversate (efluentul) din instalatia de epurare se incadreaza in normativele NTPA 011/2002 referitoare la calitatea deversarilor in ape de suprafata numai daca apele la intrare (influentul) corespund cu normativele NTPA 002 /2002 (referitoare la calitatea apelor menajere admise in canalizari pentru a fi epurate).

• Buna functionare a epuratorului va impune restrictii legate de folosirea unor substante care ar putea dauna microorganismelor ce realizeaza oxidarea biologica, cum sunt materialele acide (acid acetic, acid formic etc.), bazice (soda caustica, potasa caustica), clor, clorura de fier, sulfat feric, grasimi animale sau vegetale in exces etc.

• Statia de epurare functioneaza stocand namolul in exces si trebuie deci vidanjata periodic (de cate ori este necesar, dar nu mai rar de o data la 12 luni), conform manualului de operare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.