COMPONENTELE SISTEMULUI BRS
Sistemul de aerare produce oxigen pentru a facilita eliminarea organica si nitrificarea. BSR este prevazut cu difuzoare cu membrana flexibila pentru aerarea cu bule fine sau difuzoare pentru aerare cu bule mari montate in capete fixe sau in cofiguratii demontabile. Alte optiuni sunt disponibile pentru o varietate de dispozitive de aerare mecanice.
Mixerul realizeaza omogenizarea supernatantului cu aerarea inchisa. Mixerul are un rol important in indepartarea nutrientului de exemplu: realizeaza amestecul anaerob pentru denitrificare si amestecul anaerob pentru eliminarea fosforului. Mixerele imbunatatesc chinetica nitrificarii si denitrificarii.
Decantorul este proiectat pentru a nu permite intrarea materiilor solide in suspensie in timpul proceselor non-decantare (FILL REACT, SETTLE si DECANT). Daca totusi materiile solide in suspensie intra in decantor in timpul procesului non-decantare, acestea se vor aseza pe fundul decantorului si vor fi eliminate in primele minute ale procesului DECANT prin intermediul unor dispozitive speciale cum sunt acuatorul liniar sau electrovalve cu garnituri ce nu permit scurgeri din interiorul tancurilor de reactie. Ambele dispozitive sunt submersate in decantor in timpul procesului non-DECANT.
Sistemul de decantare elimina virtual sansa evacuarii apei uzate neepurate.
Decantorul contine de asemenea un plutitor care mentine deversorul la suprafata lichidului de-a lungul intregului proces.
Namolul activ in exces generat de reactiile bio-chimice este evacuat din BRS in timpul sau dupa procesul de decantare utilizand pompele pentru namol activ in exces. Ocazional cand capetele diferentiale sunt disponibile namolul este eliminat prin deschiderea valvei mecanic (sau manual) si descarcarea gravitationala catre bazinul de digestie aeroba, paturile de uscare a namolului sau catre alte procese de epurare.
Panou de control programabil (PCP) - Intregul proces de epurare, recirculare si eliminare a namolului este controlat de un microcontroler PCP care actioneaza asupra urmatoarelor elemente: faza si secventa procesului, valvele mecanice pentru apele uzate influente, valvele din circuitul de aer, suflantele, mixerele, pompele de namol activ si sistemul de control al nivelului de lichid. Operarea automata a BRS permite operatorului sa se concentreze asupra inspectiilor mecanice vizuale de rutina si analizarea probelor de laborator, controland procesele prin simple apasari ale tastaturii.
Controlul Suplimentar si Achizitionarea Sistemului de Date (CSASD) (Optional)
- C.S.A.S.D. va permite operatorului din statia de epurare sa monitorizeze, sa listeze, si sa inregistreze evenimentele zilnice care apar pe o perioada data in timpul functionarii proceselor. Sistemul va afisa grafic in timp real starea de uzura a diverselor parti ale echipamentului de control si parametrii de operare.
Avantajele ale sistemului BRS fata de sistemele clasice :
1. Controlul debitului de tratat - Un bazin BRS serveste ca bazin de egalizare in timpul umplerii astfel poate tolera usor valorile mari ale debitelor de apa uzata. Incarcarile de CBO 5 sunt de asemenea echilibrate in BRS si nu rezulta in deteriorarea calitatii efluentului.
2. Controlul calitatii apelor deversate - BSR permite controlul asupra debitului deversat atat timp cat limitele pentru debitele in intrare nu sunt depasite iar in cazul cand incarcarile din influent sunt foarte mari, timpul de tratament poate fi extins asa incat efluentul sa nu fie deversat dacat la atingerea parametrilor minim impusi.
3. Stabilizare a namolului marita - Stabilizarea are loc intr-un mediu total inert. Scurt-circuitele hidraulice nu exista in timpul acestei perioade. Datorita faptului ca aria de stabilizare este aceeasi cu aria reactorului, ratele de incarcare ale suprafetei sunt atinse ceea ce permite si particulelor de namol sa se decanteze.
4. Flexibilitate operationala - In timpul pornirii sau operarii statiei de epurare, cand debitul de intrare este mai scazut decat cel estimat prin proiect, senzorii de nivel pot fi reajstati pentru lucru la un nivel inferior astfel incat sa se utilizeze doar o parte a BRS. Aceasta permite ca durata ciclului de tratament sa fie acelasi cu cel proiectat fara insa a risipi curent electric prin supra-aerare.
5. Flexibilitatea procesului - Procesul BRS poate fi descris ca o serie de pasi indepliniti intr-un singur bazin care i-si schimba functiile in timp. BRS lasa operatorului optiunea de a controla durata fiecarui proces pentru a obtine eficienta dorita. BRS poate fi operat pentru a obtine nitrificarea, denitrificarea, indepartarea fosforului (fara aditivi chimici) intr-un singur bazin. Nitrificarea poate fi obtinuta prin cresterea duratei de reactie. In mod similar, denitrificarea si indepartarea fosforului, pot fi obtinute prin incorporarea procesului de umplere anoxic/anaerob. Flexibilitatea procesului BRS faciliceaza upgradarea atunci cand este necesar.
6 . Timpul scurt de punere instalare, independent de vreme - Panourile de otel sunt prefabricate si pot fi instalate rapid prin interconectare chiar in conditii climatice grele.
7. Bazinele pot fi proiectate in vederea extinderii pe verticala - Acolo unde se are in vedere marirea debitelor influentului de tratat, sistemele pot fi prevazute cu elemente de rezistenta si de interconectare pe verticala, facand astfel posibila extinderea ulterioara a capacitatii de epurare pe aceeasi suprafata de teren.
8. Bazine pot fi asamblate in locatii greu accesibile - Data fiind greutatea relativ mica a panourilor de otel, transportul acestora catre locatii greu accesibile se poate face cu mijloace usoare iar asamblarea lor se poate face inclusiv manual.
9. Disponibilitate pentru demontare usoara si relocare rapida
Sistemele pot fi proiectate astfel incat sa poata fi dezasamblate si reinstalate in alte locatii
DATE TEHNICE GENERALE
1. Domeniu de utilizare al sistemelor BRS:
- Statii de epurare orasenesti pana la 100.000 locuitori
- Statii de epurare pentru ferme de animale sau obiective agroindustriale.
- Statii de epurare pentru ape uzate din industrie
- Sisteme de preepurare pentru apele uzate de la obiectivele de mai care se deverseaza in canalizari orasenesti
2.Materiale folosite pentru realizarea rezervoarelor din componenta statiei de epurare BRS :
- Panouri din otel captusit cu strat izolator anticoroziv de sticla inclusiv marginile, conectate cu suruburi si garnituri hidroizolante.
- Beton armat hidroizolat
- Fibra de sticla
3. Debite de apa uzata la intrarea in sistemele BRS:
- min. 100 mc / zi
- max. 20.000 mc / zi
4. Gama de temperaturi de lucru:
- min -30° Celsius
- max + 50° Celsius
Nota: Pentru lucru la temperaturi foarte joase, blocurile pricipale pot fi prevazute cu retele de incalzire electrice sau cu circulatie de apa calda cu control automat al temperaturii
5. Timp de retentie pentru un ciclu complect: 24 ore
6 . Parametrii apelor uzate acceptate in intrarea statiei : conf. NTPA 002 / 2002
7. Parametrii apelor deversate in urma epurarii : conf. NTPA 001 / 2002
8. Atestari producator : ISO 9001, AISC design
9. Atestari produs : ASTM, ASCE 7-88