Ghidul Serviciilor
Radu Ioana Mihaela, Cabinet De Psihologie - Bucuresti
inapoi la firma 895 vizite
Poza Psihologie Clinica
Foto

Psihologia Clinica investigheaza implicatiile psihologice in promovarea si optimizarea sanatatii( psihologia sanatatii) si previne patologia (psihologia sanatatii clinice sau psihosomatica daca este vorba de patologie somatica). Psihologul clinician investigheaza factorii psihologici implicati in starea de sanatate, boala si patologie mentala (psihica). Psihologul clinician abordeaza individualizat subiectul uman cu referire la starea lui da sanatate si boala. Psihologia clinica are ca domeniu de aplicare aspectul curativ al tuturor bolilor in care sunt implicati factori psihologici si in optimizarea subiectilor umani sanatosi.

Psihologul clinician indeplineste mai multe functii : • (psiho)diagnostic psihologic si evaluare clinica • interventie si asistenta psihologica generala (consiliere psihologica si psihoterapie) • expertiza generala/specifica al factorilor psihologici implicati in sanatate si boala • examen psihologic copii cu dizabilitati (stabilire Q.I, Q.D) • examen psihologic copii cu astm pentru Comisia Expertiza Medicala (stabilire Q.I) • stabilirea discernamantului (demente Alzheimer, boala Parkinson, demente mixte, AVC) • stabilirea scor functionare globala GAFS, MMSE, Q.I.

Psihologia clinica acopera toate etapele de varsta, astfel practica in cazul sugarului, copilului, adolescentului prezinta o serie de particularitati : consultatia este foarte rar ceruta de copil, de cele mai multe ori parintele sau persoana adulta fiind cel ce solicita examinare copilului, astfel rolul acestora este fundamental. In terapia copilului sunt implicate mai mult metodele non-verbale (copiii se exprima mai greu prin cuvinte si mai degraba prin joc si activitati creative) si indirecte ( adultul este angrenat in tratamentul copilului).

Psihologia clinica a adultului trebuie sa tina seama de dezvoltarea intelectuala si dezvoltarea personalitatii.

Psihologia clinica a varstnicului ia in seama prevalenta unor tulburari psihice ( cum ar fi dementele si depresiile severe care cresc la varsta inaintata). Aici ne referim si la nevoile speciale acestei varste (servicii la domiciliu) in cazul in care bolnavul este nedeplasabil.

In cazuistica mea la policlinica lucrez cu persoane diagnosticate cu dementa Alzheimer, dementa Parkinson, demente senile, demente vasculare, A.V.C (tulburari aparute in urma accidentelor vasculare cerebrale), tulburari de memorie. Ca psiholog clinician aplic in consiliere si tehnicile din Programarea Neuro-Lingvistica, desigur in situatiile care pot beneficia de acestea. Programarea Neuro-Lingvistica este o colectie de tehnici , comportamente si strategii care ne ajuta intr-un mod eficient pentru o reala comunicare, crestere personala, schimbare si invatare. Programarea Neuro-Lingvistica este utilizarea efectiva a posibilitatilor care exista in fiecare individ pentru a stimula capacitatile necesare trairii vietii la cel mai inalt nivel. Tehnicile NLP ne ajuta sa ne largim posibilitatile de obtinere a confortului personal in armonie cu principiile naturale ale dezvoltarii personalitatii prin capacitatea de a iubi, prin dezvoltarea capacitatii de constientizare si responsabilitate. Pentru a fi util cititorului in propria sa incercare de intelegere a sintagmei “Programare Neuro- Lingvistica”, ma opresc asupra catorva explicatii.

Termenul de “programare” ne arata ca experientele subiective sunt conduse dupa niste programe, dupa niste trasee construite in urma experientelor de viata parcurse de individ, ca viata nu se desfasoara la intamplare. Omul poate deveni propriul sau programator, adica el poate alege care vor fi acele programe dupa care isi va conduce existenta.

Termenul de “neuro” se refera la faptul ca intreaga noastra experienta porneste de la procesele de tip senzorial (cu cele 5 simturi : vaz, auz, pipait, miros si gust), primele si poate cele mai importante cai de contact cu lumea, procese care se bazeaza pe functionarea sistemului nervos.

Termenul de “lingvistic” se refera la faptul ca folosim limbajul atat pentru a comunica, a transmite mesaje (extern) cat si pentru a receptiona mesaje, a construi sensuri, a acorda semnificatii experientelor pentru a ne ordona gandurile si comportamentele (intern).

În domeniul organizational, tehnicile Programarii Neuro-Lingvistice pot fi aplicate în recrutarea de personal, motivare, vânzari, negociere, consultanta.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.