Definitia malpraxisului ca fiind „Tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care ii produce acestuia prejudicii de orice natura, in relatie cu gradul de afectare a capacitatii fizice si psihice." – Din fr. malpraxis. sau „Malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice (conf. Lg. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii)” nu necesita discutii ample de natura a explica intelesul notiunii.
Cu toate acestea practica judiciara este foarte bogata existand cazuri diferite si din pacate din ce in ce mai numeroase de malpraxis.
Fiecare caz in parte are particularitatile sale in functie de gravitatea consecintelor produse ca urmare a actului medical neglijent sau a lipsei acestuia in conditii optime sau urgente.
Pentru a fi angajata raspunderea medicului pentru neglijenta sau lipsa de pregatire profesionala se cer a fi indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale si anume:
- existenta unei fapte;
- existenta unui prejudiciu;
- existenta unui raporta de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
- lipsa oricarui element mai sus enumerat nu poate conduce la angajarea raspunderii civile delictuale.