Ghidul Serviciilor
Dumitriu Mircea Emil - Cabinet Avocat Bucuresti
inapoi la firma 1729 vizite
Poza Drept penal
Foto

 

 

Definiţie

Denumirea de Drept penal este folosită în două accepţiuni:

În literatura de specialitate, dreptul penal este definit ca o ramură a sistemului românesc de drept, alcătuit din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativă, care stabilesc ce fapte constituie infracţiuni, condiţiile răspunderii penale, sancţiunile şi alte măsuri ce urmează a fi aplicate sau luate de către instanţele de judecată persoanelor care au săvârşit infracţiuni, în scopul apărării celor mai importante valori sociale ale statului de drept

 

Caracteristicile Dreptului penal

 

Obiectul Drepului penal

Astfel între stat şi membrii săi sub aspect penal se nasc două tipuri de rapoarte jurice penale:

 

Scopul Dreptului Penal

Scopul dreptului penal este determinat de necesitatea apărării valorilor sociale şi a ordinii de drept împotriva criminalităţii şi de combaterea acesteia.

Art. 1 Cod penal prevede că scopul legii penale este de a apăra împotriva infracţiunilor românia, suveranitatea, independenţa, unitatea şi indivizibilitatea statului, persoana, drepturile şi libertăţile acesteia, proprietatea precum şi întreaga ordine de drept. Această enumerare limitativă urmăreşte să menţioneze cele mai importante valori ce pot fi periclitate prin săvârşirea unor infracţiuni.

Alături de celelate ramuri de drept, dreptul penal prin mijloacele sale specifice asigură protecţia ordinii de drept prin complexul său de măsuri şi reglementări juridice. În acelaşi timp problema infracţionalităţii apare nu doar pe plan intern ci şi pe plan internaţional ceea ce justifică măsurile de reacţie socială, politica penală pe care fiecare stat de drept trebuie să o stabilească pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional.

În acest context scopul dreptului penal este de a apăra societatea, în ansamblu, membrii săi, în particular, împotriva oricăror fapte antisociale ce cad sub incidenţa legii penale.

 

Subramurile Dreptului Penal

După structura şi diviziunea codului Penal, dreptul penal se împarte în două părţi:

Această sistematizare în partea generală şi partea specială, nu diminuează cu nimic unitatea dreptului penal, între cele două părţi existând o strânsă legătură şi interdependenţă. (C. Bulai, I. Oancea).

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.