Jocul este principalul element care contribuie la dezvoltarea fizica si intelectuala a copiilor, dar, atunci când se desfasoara în grup, este si elementul care modeleaza adaptabilitatea sociala a celor mici. Jocul permite dezvoltarea spiritului de parteneriat, de echipa, cooperarea dar si deprinderea de a respecta reguli.
Centrul pentru joc de rol
Activitatea din centrul de joc de rol îi ajuta pe copii sa îsi dezvolte abilitatile de socializare si de stabilire de relatii interumane prin imitarea unor modele din cadrul familiei, grupului de prieteni sau chiar din povestile preferate, sa negocieze si sa rezolve probleme. De asemenea, ei sunt încurajati sa gândeasca în mod creativ, sa-si exprime sentimentele si sa recunoasca emotiile celor din jur.
În acest spatiu, cei mici îsi desfasoara activitatea în mod spontan, creând sau recreând scene din viata cotidiana sau din povestile preferate, învatând sa îsi exprime nevoile si dorintele. Centru pentru joc de rol o zona marcata în timpul jocului cu granite clare, care sa asigure intimitate participantilor. Pentru a-i încuraja în acest demers, educatoarele asigura marionete care sa reprezinte personaje diferite, papusi cu accesorii, papusi cu dizabilitati si papusi ce reprezinta diferite rase, seturi de joc, masti si costume.
Centrul de nisip si apa
Cel mai iubit centru de catre copii, centrul de nisip si apa ajuta la stimularea dezvoltarii în toate domeniile, sarcinile putând fi orientate spre formarea conceptelor matematice, stiintifice, sociale sau spre dezvoltarea motorie.
Amplasat în curtea gradinitei, centrul de nisip si apa este unul dintre spatiile preferate de copii. Spatiul este destinat experimentelor si constructiei, iar materielele care intra în dotarea spatiului sunt: nisip, coloranti alimentari, pâlnii, tuburi de plastic, jucarii plutitoare, recipiente specifice jocului în nisip.