Scopul unei vegetaţii extensive este o vegetaţie naturală aplicată, cu sarcini reduse pe suprafaţă şi cu nevoi de îngrijire minime. Ca şi plante componente se folosesc adesea tipuri de sedum. Completate cu ierburi rezistente la secetă pot fi create şi combinaţiii cu sedum şi plante medicinale.
Ca şi regulă de construcţie pentru vegetaţiile extensive este punerea în aplicare a metodei de construcţie multistrat cu separare funcţională a stratului de vegetaţie, de filtrate şi dren. Sarcinile stratului de vegetaţie de bază este preluarea unui substrat mineral compozit cu conţinut organic scăzut. Substratul trebuie să înmagazineze apa şi substanţele nutritive şi să ofere suficient spaţiu la dispoziţie pentru rădăcină.Apa, care nu poate fi preluată de plante, aşa-numit surplusul de apă, ar trebui evacuat în condiţii sigure. Pentru aceasta, va fi construit un strat de dren, care poate fi o combinaţie dintre un strat reţinere şi de dren. Între substrat şi stratul de dren, un voal de filtrare asigură reţinerea particulelor fine din substrat şi asigură aşa funcţionarea durabilă a drenajului.
Greutate pe suprafaţă a construcţiilor este determinată esenţial de substrat. Fiecare cm de grosime a stratului reprezintă greutatea substratului mineral de ca. 10 până la 13 kg/m² în stare saturată cu apă. Pentru o vegetaţie cu sedum este recomandat minim 6 cm de substrat. Inclusiv vegetaţie, stratul de filtrare şi dren se ajunge astfel la ca. 70 până la 100 kg/m² greutate pe suprafaţă. Vegetaţiile cu ierburi-sedum şi spaţiu de creştere a rădăcinii de 8 cm încep de la aproximativ 90 până la 130 kg/m². Cu un sistem special de acoperiş verde uşor pentru construcţii de acoperiş cu capacitate portantă redusă greutate totală se situează sub 70 kg/m². Atunci într-adevăr vegetaţia stă la dispoziţie numai pentru un spaţiu limitat de creştere a rădăcinilor. Vegetaţiile extensive sunt cu îngrijire redusă, totuşi nu fără îngrijire. Îndepărtarea periodică a plantelor străine nedorite şi îngrăşarea pământului la cerere sunt măsurile de îngrijire cele mai importante. Irigarea nu este necesară cel puţin la vegetaţiile extensive stabilite. Numai la amplasările noi poate fi necesară o irigare de urgenţă în perioada de secetă. Până când vegetaţia dorită după una sau două perioade de vegetaţie s-a dezvoltat acoperind suprafaţa este necesară în funcţie de împrejurări mai multă îngrijiri. Ulteroir sunt sufieciente două faze de îngrijire anual, ideal primăvara timpuriu şi toamna.