Programul Baylor de consiliere si testare rapida si gratuita a hepatitelor virale B si C
Mai multe persoane sunt infectate cu virusii hepatitelor decat cele care sufera de cancer sau de infectie cu HIV, iar majoritatea nu stiu ca sunt infectate.Transmiterea infectiilor hepatice virale se face mai usor decat transmiterea HIV. Iata ce arata statisticile despre riscul de transmitere prin injectare, intepare sau transfuzie:
Care este situatia in Constanta?
Un studiu recent arata ca in judete precum Giurgiu, Tulcea si Constanta prevalenta infectiei cu virusul C ajunge si la 7% din populatie (Dr. Liana Gheorghe, Spitalul Fundeni).
Cum ma poate ajuta programul Baylor pentru hepatita?
Stim ca uneori este greu sa iti faci timp pentru sanatatea ta. De aceea la centele Baylor din Constanta si Tulcea poti merge sa iti faci un test rapid si gratuit. Te poti programa online si aici.Daca testul tau este reactiv vei primi ajutor pentru a sti cum poti ajunge sa fii ingrijit si tratat.
Sunt aceleasi conditii ca si in cazul testarii HIV?
DA, asa cum probabil stii, la centrul Baylor testarea are trei calitati definitorii ( cei 3C):
CHESTIONAR HEPATITA
Informatii Utile
Hepatita semnifica o afectare a ficatului care este caracterizata prin prezenta celulelor inflamatorii in tesutul hepatic. Afectiunea se poate vindeca de la sine, sau poate progresa catre distrugerea ficatului. Hepatita este acuta atunci cand dureaza mai putin de 6 luni si cronica atunci cand persista mai mult. Grupul de virusi hepatici cauzeaza cele mai multe situatii de boala, insa hepatita poate fi produsa si de toxine (cum ar fi cele din alcool), sau de alte infectii si tulburari autoimune. Poate avea o evolutie subclinica, atunci cand persoana nu se simte bolnava. Pacientul se simte rau (devine simptomatic) atunci cand boala afecteaza functionarea ficatului (legata de indepartarea substantelor toxice din corp, controlarea compozitiei sangelui sau producerea de bila pentru digestie).
Virusurile hepatice au fost notate alfabetic de la A la G, cu diferente notabile intre ele: virusurile A si E se transmit pe cale fecal- orala si de regula sunt boli acute care nu se cronicizeaza. Hepatitele B,C,D si G se transmit prin fluide biologice si au potential crescut de cronicizare.
De exemplu, in cazul hepatitei C este important de stiut ca nu toate persoanele infectate vor dezvolta hepatita cronica (la 15% infectia nu evolueaza spre hepatita cronica). Totusi 85% dintre persoane vor dezvolta hepatita cronica, iar dintre acestia 17% vor evolua spre ciroza hepatica, iar 2% spre cancer hepatic.