Intretinerea ceasului
- Nu incercati niciodata sa desfaceti carcasa sau sa scoateti capacul ceasului.
- Garnitura de cauciuc ce protejeaza ceasul de praf si umezeala trebuie inlocuita o data la 2 sau 3 ani.
- Daca in interiorul ceasului apare umezeala, duceti ceasul imediat unui dealer sau distribuitor autorizat pentru verificare.
- Finisajele vopsite se pot decolora sau sterge la presiune puternica, frecare pe termen lung, zgariere.
- Frecarea cauzata de anumite conditii (forta externa frecventa, frecare continua, impact, etc.) poate duce la decolorarea componentelor colorate. Tineti minte ca purtati ceasul lipit de piele, asemeni unui articol de imbracaminte. Din acest motiv, trebuie sa mentineti ceasul curat mereu. Folositi un material textil moale pentru a aterge orice urme de murdarie, transpiratie, apa sau alte materii, de pe carcasa si curea.
- Daca nu curatati ceasul de murdarie pentru perioade lungi de timp, culoarea fluorescenta se poate slabi. Spalati murdaria cu apa, cat mai repede si apoi uscati ceasul.
- O carcasa sau bratara murdara sau ruginita poate pata maneca camasii dumneavoastra, poate cauza iritatii la nivelul pielii sau poate chiar afecta performanta ceasului. Rugina se formeaza cu usurinta atunci cand ceasul este expus la apa sarata sau daca nu este curatat corect.
- Tineti bateriile departe de accesul copiilor. Daca o baterie este inghitita din greseala, consultati un medic imediat.
- Mentineti la indemana manualul pentru consultarea ulterioara.
Cureaua
- Daca lasati cureaua umezita de transpiratie sau uda, sau daca o depozitati intr-o zona cu umezeala mare, este posibil ca cureaua sa se deterioreze, sa se taie sau sa se rupa. Pentru a asigura viata lunga curelei de cauciuc, stergeti murdaria sau apa cu un material textil moale cat mai repede cu putinta.
- Daca strangeti cureaua prea mult, incheietura mainii va transpira iar aerul nu va putea trece printre mana si curea, ceea ce poate cauza iritatii ale pielii. Nu strangeti cureaua prea tare. Intre incheitura mainii dvs. si curea trebuie sa existe spatiu cat sa inserati un deget.
- Deteriorarea, ruginirea sau coroziunea curelei poate duce la rupere, ceasul poate cadea sau il puteti pierde. Aveti grija de curea, curatind-o. Daca observati ca aceasta s-a rupt, s-a decolorat, s-a largit,etc. contactati imediat dealer-ul original sau un centru service autorizat pentru a o verifica, repara sau inlocui.
- Unele modele prezinta imprimeuri pe curele. Aveti grija atunci cand curatati acest tip de curele, nu apasati prea tare atunci cand stergeti aceste imprimeuri.
- In cazul curelelor care prezinta diverse modele colorate, frecarea puternica poate colora modelele.
- Daca ceasul intra in contact cu alte articole sau daca il depozitati impreuna cu alte articole pentru perioade lungi de timp, cat timp acesta este ud, culoarea de pe alte articole se poate trasfera pe cureaua din piele sau imitatie a ceasului. Inainte de a-l depozita, stergeti ceasul foarte bine pana se usuca si aveti grija sa nu fie in contact cu alte articole.
- Daca lasati cureaua din piele intr-o locatie unde va fi supus luminii solare directe (razelor ultraviolete) pentru perioade lungi de timp sau daca nu curatati cureaua din piele de murdarie timp indelungat, acesta se poate decolora.
- Daca o curea din piele naturala sau imitatie este supusa frecarii sau murdariei, culoarea se poate transfera pe alte articole sau se poate decolora.
- Cureaua rezistenta la bacterii si miros protejeaza impotriva mirosului cauzat de catre formarea de bacterii din cauza transpiratiei, asigurand astfel confort si igiena. Pentru a asigura maxima rezistenta impotriva bacteriilor si a mirosului neplacut, pastrati cureaua curata. Folositi un material textil moale absorbant pentru a sterge cureaua de murdarie, transpiratie si umezeala. Cureaua rezistenta la bacterii si miros inhiba formarea bacteriilor. Aceasta nu protejeaza impotriva iritatiilor aparute in urma reactiilor alergice, etc.
- In cazul unei curele din cauciuc, puteti observa un tipar sters. Acesta nu va afecta in niciun fel pielea sau imbracamintea dumneavoastra. Stergeti cureaua cu un material textil pentru a o curata.
- Mentineti curata cureaua din piele stergand-o cu un material textil uscat. Atat curelele din piele, cat si cele din cauciuc, se pot uza in timp datorita purtarii zilnice normale.
Bratara
- Daca nu curatati bratara metalica de murdarie se poate forma rugina, chiar daca bratara este din otel inoxidabil sau daca ceasul este placat. Daca ceasul a fost expus la apa sau transpiratie , stergeti-l bine cu un material textil uscat si moale si apoi asezati-l intr-o locatie bine ventilata pentru a se usca.
- Pentru a curata bratara, folositi o periuta de dinti sau o unelta similara pentru a o freca impreuna cu o solutie de apa si detergent neutru. Evitati ca aceasta solutie sa atinga carcasa.
Depozitarea ceasului
- Daca planuiti sa nu utilizati ceasul pentru o perioada indelungata de timp, stergeti-l de orice urma de murdarie, transpiratie si umezeala si depozitati-l intr-un loc uscat si rece.
- Daca ceasul intra in contact cu alte articole sau daca il depozitati impreuna cu alte articole pentru perioade lungi de timp, cat timp acesta este ud, culoarea de pe alte articole se poate trasfera pe componentele din cauciuc ale ceasului. Inainte de a-l depozita, stergeti ceasul foarte bine pana se usuca si aveti grija sa nu fie in contact cu alte articole.
- Daca lasati ceasul intr-o locatie unde va fi supus luminii solare directe (razelor ultraviolete) pentru perioade lungi de timp sau daca nu curatati ceasul de murdarie timp indelungat, acesta se poate decolora.
Temperatura
- Evitati expunerea ceasului la temperaturi extreme. Nu lasati niciodata ceasul pe bordul masinii, in apropierea unei aeroterme sau in oricare alta locatie cu temperatura ridicata. Nu lasati ceasul acolo unde va fi expus unor temperaturi joase. Temperaturile extreme pot face ca ceasul sa o ia inainte sau sa ramana in urma, sa se opreasca sau sa functioneze defectuos.
Impactul
- Ceasul dumneavoastra a fost proiectat in asa fel incat reziste la impacturi aparute in urma utilizarii zilnice normale sau a unor activitati lejere cum ar fi tenisul sau jocul cu mingea, etc. Daca scapati ceasul sau il supuneti unui impact puternic, el se poate defecta.
- Ceasurile cu un design rezistent la socuri pot fi purtate atunci cand utilizati o drujba sau in timpul unor altor activitati ce genereaza vibratii puternice sau atunci cand luati parte la sporturi cu dificultate sporita (motociclism, etc.).
- Cu toate ca ceasul a fost creat in asemenea maniera incat sa reziste la purtarea normala, este recomandat sa evitati scaparea ceasului sau purtarea neadecvata.
Magnetism
- Indicatoarele ceasurilor analog si a celor mixte (analog-digitale) sunt miscate de catre un motor ce utilizeaza forta magnetica. Atunci cand un asemenea ceas se afla in apropierea unui dispozitiv ce emite un magnetism puternic (boxe audio, colier magnetic, telefon mobil, etc.), magnetismul emis de acesta poate face ca ceasul sa o ia inainte sau sa ramana in urma, sa se opreasca , afisand gresit ora.
Incarcarea electrostatica
- Expunerea la incarcare electrostatica puternica poate cauza ca ceasul sa afiseze gresit ora. Incarcarea electrostatica foarte puternica poate dauna chiar si componentelor electronice.
- Expunerea la o sursa puternica de energie electrostatica poate cauza afisarea eronata a orei si poate aduce daune unora dinte componente.
- Energia electrostatica poate face ca pe afisaj sa apara cateva linii, asemanatoare unui circuit. Acest lucru nu afecteaza functionalitatea ceasului.
Substante chimice
- Nu permiteti ca ceasul sa intre in contact cu dizolvanti, solventi, benzina, ulei sau grasimi, sau orice produse cu curatat, adezivi, vopsele, medicamente sau produse cosmetice care contin aceste tipuri de ingrediente. In cazul contactului, carcasa, cureaua de cauciuc, cureaua de piele sau alte componente se pot decolora sau strica.
- Evitati ca ceasul sa intre in contact direct cu produse de ingrijire a parului, parfumuri, creme de protectie solara sau alte produse cosmetice, care pot deteriora componentele din plastic ale ceasului. Ori de cate ori ceasul intra in contact cu aceste substante, stergeti-l imediat cu un material textil uscat si moale.
- Evitati expunerea ceasului la benzina, solventi pentru curatare, agenti adezivi, spray aerosol, vopsea, etc. Reactiile chimice la contactul cu aceste tipuri de agenti vor distruge garniturile, carcasa si finisajele.
Pericolele aparute in urma neingrijirii ceasului
- Rugina
- Cu toate ca otelul inoxidabil folosit la fabricarea acestui ceas este rezistent la ruginire, aceasta se poate forma daca ceasul nu este curatat atunci cand se murdareste. Daca oxigenul nu intra in contact cu suprafata metalului, din cauza murdariei se va forma rugina.
- Chiar daca suprafata bratarii metalice pare curata, transpiratia si rugina dintre zale pot murdari manecile imbracamintii, pot cauza iritatii ale pielii sau chiar pot afecta performantele ceasului.
- Uzura prematura
- Daca lasati transpiratie sau apa pe cureaua de cauciuc sau daca o depozitati intr-o zona cu umiditate crescuta, aceasta se poate uza prematur, pot aparea taieturi si se poate rupe.
- Iritatii ale pielii
- Persoanele cu piele sensibila sau care nu au o conditite fizica buna pot prezenta iritatii ale pielii atunci cand poarta un ceas. Aceste persoane trebuie sa mentina extrem de curate cureaua de piele sau cauciuc sau sa treaca la o bratara metalica. Daca prezentati o iritatie, indepartati ceasul de la mana si contactati un dermatolog.
Sursa:http://www.bbcollection.ro