Terapia restaurativa odontala, denumita si odontoterapie, este acea ramura a stomatologiei care trateaza exclusiv cariile dentare.
Caria este una dintre cele mai comune boli dentare si se manifesta prin distrugerea lenta a a dintelui incepand de la smalt si ajungand pana la pulpa. Aparitia acestora nu trebuie ignorata de catre pacient, intrucat pot determina infectii in alte parti ale organismului (boala de focar).
Tratamentul se efectueaza sub anestezie locala, iar obturarea se face cu ajutorul unor materiale adaptate in functie de situatie si de pacient.
Daca pacientul se prezinta la controlul stomatologic de doua ori pe an asa cum este recomandat, cariile pot fi descoperite din timp de catre medicul dentist iar tratarea lor in faza incipienta este mult mai usoara si prezinta o rata mai mare de succes. Cu cat leziunea carioasa este descoperita mai devreme, cu atat sansele ca dintele sa isi pastreze nervul cresc.
Modalitatile prin care un dinte cariat se poate trata difera in functie de gravitate. Asupra lui se poate efectua o obturatie, o restaurare a pinului parapulpar sau reconstructie bont. De asemenea, pe dintele salvat se va putea aplica la cererea dumneavoastra un inlay din aur, ceramica sau rasina compozita.
Daca banuiti ca ati putea avea o carie sau va supara un dinte in mod special nu mai asteptati. Un medic stomatolog trebuie sa va consulte cat mai repede.