Ghidul Serviciilor
Beauty Smile - Cabinet Stomatologic- Bucuresti
inapoi la firma 389 vizite
Poza Endodontie
Foto

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care  se ocupa cu tratamentul spatiului endodontic, adica spatiul din interiorul dintelui in care se gaseste pulpa dentara (nervul)- camera pulpara si canalele radiculare.

Cand este necesar tratamentul endodontic?

Sunt trei situatii comune in care este necesara devitalizarea unui dinte:

  • Evolutia procesului carios, cu aparitia complicatiilor
  • Complicatiile cariei dentare sunt urmatoarele:

  • Traumatismele dentare– fracturi dentare
  • Motive terapeutice: devitalizarea unor dintilor inclusi in lucrari protetice (coroane de acoperire, punti), care trebuiesc slefuiti si acoperiti.Devitalizarea  (scoaterea nervului) nu este atat de nociva cum este speculat, tratamentul endodontic fiind realizat tocmai pentru pastrarea dintelui la nivelul arcadei dentare si mentinerii functionalitatii acestuia (prin obturatii sau lucrari protetice), pierzandu-si doar functia senzoriala.
  • Care sunt semnele si simptomele care indica afectarea pulpei?

    Cele mai frecvente semne sunt durerile spontane, durerile aparute in timpul masticatiei si sensibilitatea prelungita la stimuli termici (cald si rece).

    Un alt simptom care ar putea indica o infectie a pulpei dentare este umflarea gingiei din dreptul dintelui respectiv sau a maxilarului (abces). De asemenea, daca pulpa devine mortificata, dintele poate suferi modificari de culoare.

    Totusi, in multe cazuri nu exista durere sau alte semne, doar medicul dentist putand  depista afectiunea, prin consultatie stomatologica, si cu ajutorul unei radiografii.

    Tratamentul antibiotic functioneaza ?

    Nu, intrucat este restrictionata cantitatea de sange care ajunge in interiorul dintelui, si deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu pot actiona eficient. Din acelasi motiv capacitatea de aparare si reparare a acesteia este foarte scazuta.

    Trebuie, deci, indepartat tot tesutul infectat din interiorul dintelui, si inlocuit cu un material de obturatie care sa inlocuiasca cu success pulpa dentara.

    Care este durata tratamentului?

    Poate fi suficienta o singura sedinta, dar  odata cu complexitatea problemelor creste si numarul sedintelor necesare, intrucat pot fi necesare sedinte multiple in care se va realiza aplicarea unor pansamente medicamentoase care sa sterilizeze spatiul supus tratamentului.

    Care sunt etapele de lucru ale unui tratament endodontic?

  • Intr-o prima etapa se realizeaza izolarea dintelui, pentru a preveni contaminarea interiorului dintelui cu saliva si bacterii.
  • Izolarea se face cu diga, un sistem simplu ce contine o foaie subtire de latex, care se adapteaza foarte bine, cu ajutorul unei  cleme metalice, la dintele sau dintii care urmeaza a fi tratati.

    Pe langa efectul de izolare, diga ofera o vizibilitate mai buna asupra dintelui, si va protejeaza protejeaza mai bine pe dumneavoastra (previne inghitirea sau inhalarea unor resturi de material dentare sau resturi dentare, protejeaza impotriva actiunii iritante a substantelor de uz stomatologic si chiar a unor accidente nefericite date de actiunea mecanica a frezei)

  • Se va realiza indepartarea procesului carios si deschiderea camerei pulpare, atunci cand prezenta cariei nu a facut-o deja.
  • Reperarea canalelor radiculare si permeabilizarea lor, stabilind lungimea de lucru pe care se va face tratamentul mecanic de canal (radiologic si cu utilizarea unor mijloace electronice, moderne- apex locator)
  • Tratamentul mecanic de canal:
  • Se poate face clasic, cu instrumentar manual, cu care se va realiza indepartarea tesuturilor infectate, in totalitate si modelarea canalului radicular astfel incat sa fie apt pentru a primi obturatia de canal.

    Cabinetul nostru beneficiaza si de mijloace moderne, rotative (ProTaper), de realizare a tratamentului de canal, ce prezinta diferite avantaje: preparatie mai eficienta pentru o obturare mai buna,  reducerea timpului necesar pentru prepararea canalelor, iar flexibilitatea Nichel-Titanului permite preparatia optima pana si in cele mai curbe canale. Un instrument din otel cu o conicitate marita ar fi foarte rigid si inutilizabil in canalele curbe.

  • Spalaturi cu solutii antiseptice. Daca se poate obtine un mediu curat si uscat, lipsit de secretii purulente sau sange, se poate realiza obturatia de canal. In caz contrar se aplica un pansament medicamentos antiseptic care se lasa pe loc pentru cel putin 7 zile.
  • Obturatia de canal se face folosind materiale moderne- gutaperca, un material plastic, steril, care ii permite sa inlocuiasca cu succes pulpa dentara, in spatiul endodontic.
  • Dupa realizarea obturatiei de canal se va realiza o radiografie de control, prin care se va verifica corectitudinea acesteia (lungimea obturatiei, omogenitatea).

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.