Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul spatiului endodontic, adica spatiul din interiorul dintelui in care se gaseste pulpa dentara (nervul)- camera pulpara si canalele radiculare.
Cand este necesar tratamentul endodontic?
Sunt trei situatii comune in care este necesara devitalizarea unui dinte:
Complicatiile cariei dentare sunt urmatoarele:
Care sunt semnele si simptomele care indica afectarea pulpei?
Cele mai frecvente semne sunt durerile spontane, durerile aparute in timpul masticatiei si sensibilitatea prelungita la stimuli termici (cald si rece).
Un alt simptom care ar putea indica o infectie a pulpei dentare este umflarea gingiei din dreptul dintelui respectiv sau a maxilarului (abces). De asemenea, daca pulpa devine mortificata, dintele poate suferi modificari de culoare.
Totusi, in multe cazuri nu exista durere sau alte semne, doar medicul dentist putand depista afectiunea, prin consultatie stomatologica, si cu ajutorul unei radiografii.
Tratamentul antibiotic functioneaza ?
Nu, intrucat este restrictionata cantitatea de sange care ajunge in interiorul dintelui, si deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu pot actiona eficient. Din acelasi motiv capacitatea de aparare si reparare a acesteia este foarte scazuta.
Trebuie, deci, indepartat tot tesutul infectat din interiorul dintelui, si inlocuit cu un material de obturatie care sa inlocuiasca cu success pulpa dentara.
Care este durata tratamentului?
Poate fi suficienta o singura sedinta, dar odata cu complexitatea problemelor creste si numarul sedintelor necesare, intrucat pot fi necesare sedinte multiple in care se va realiza aplicarea unor pansamente medicamentoase care sa sterilizeze spatiul supus tratamentului.
Care sunt etapele de lucru ale unui tratament endodontic?
Izolarea se face cu diga, un sistem simplu ce contine o foaie subtire de latex, care se adapteaza foarte bine, cu ajutorul unei cleme metalice, la dintele sau dintii care urmeaza a fi tratati.
Pe langa efectul de izolare, diga ofera o vizibilitate mai buna asupra dintelui, si va protejeaza protejeaza mai bine pe dumneavoastra (previne inghitirea sau inhalarea unor resturi de material dentare sau resturi dentare, protejeaza impotriva actiunii iritante a substantelor de uz stomatologic si chiar a unor accidente nefericite date de actiunea mecanica a frezei)
Se poate face clasic, cu instrumentar manual, cu care se va realiza indepartarea tesuturilor infectate, in totalitate si modelarea canalului radicular astfel incat sa fie apt pentru a primi obturatia de canal.
Cabinetul nostru beneficiaza si de mijloace moderne, rotative (ProTaper), de realizare a tratamentului de canal, ce prezinta diferite avantaje: preparatie mai eficienta pentru o obturare mai buna, reducerea timpului necesar pentru prepararea canalelor, iar flexibilitatea Nichel-Titanului permite preparatia optima pana si in cele mai curbe canale. Un instrument din otel cu o conicitate marita ar fi foarte rigid si inutilizabil in canalele curbe.
Dupa realizarea obturatiei de canal se va realiza o radiografie de control, prin care se va verifica corectitudinea acesteia (lungimea obturatiei, omogenitatea).