Ce este?
O cale de cunoastere si descoperire de sine prin intermediul filosofiei, a dialogului filosofic sau filosofarii, pornind de la teme si subiecte relevante pentru viata personala a subiectului.
Dialogul are forma unei conversatii filosofice libere care se adanceste treptat, devenind un proces de analiza si reconstructie rationala a subiectelor abordate. Pe parcursul acestui proces, subiectul îsi dezvolta capacitatea de clarificare si întelegere a problemelor personale si de a solutiona conflictele de valori si norme sau dilemele morale atat de des întalnite în viata omului contemporan.
Abilitatile de argumentare si capacitatea de a gandi abstract specifice educatiei filosofice sunt puse in slujba lamuririi problemelor subiectului si contribuie, prin practica dialogului, la exersarea acelorasi abilitati si dezvoltarea autonomiei în gandire. In cursul dialogului specific acestei forme de “terapie pentru oamenii sanatosi”, cum a mai fost numita consilierea filosofica, subiectul parcurge un proces de reflectie si introspectie profunda însotit de consilier.
Obiective:
Cine poate beneficia de consiliere filosofica?
Toti cei care doresc sa se angajeze in aventura descoperirii de sine prin introspectie, sa-si largeasca orizontul gandirii si sa se elibereze de conflictele launtrice, sa-si dezvolte capacitatea de a gandi abstract si de a percepe “imaginea de ansamblu” in orice situatie de viata.