Ce este?
Expertiza psihologica este un tip special de evaluare psihologica, care utilizeaza tehnici si instrumente specifice, in vederea emiterii unei opinii de specialitate asupra persoanei evaluate. Aceasta se finalizeaza printr-un raport care va raspunde unor obiective stabilite initial.
Cand este necesara?
Expertiza psihologica este, cel mai adesea, utilizata in scop juridic, vizand persoane implicate in intr-un proces, si se face la cererea instantei sau la solicitarea partilor implicate cu scopul de a clarifica unele obiective stabilite de catre judecator, procuror sau avocat.
Este o necesitate in sistemele juridice moderne, un demers complex de investigatie care “poate consilia si ajusta” convingerea intima a magistratului.
O expertiza psihologica poate fi solicitata pentru evaluarea capacitatii psihice, evaluarea traumei, evaluarea atasamentului copiilor fata de parinti sau pentru evaluarea abilitatilor parentale.
Cine o poate realiza?
Opinia de specialitate este emisa doar de catre expertul psiholog. Acesta are o formare profesionala complementara in specialitatea psihologie clinica „Expertiza psihologica si psihologie clinica”, organizata de catre Institutul de Psihologie Judiciara in baza avizului Colegiului Psihologilor din Romania. Specialistul nostru care efectueaza expertize psihologice este avizat de catre Institutul de psihologie judiciara si este inscris in Tabloul expertilor psihologi.
Cat dureaza?
Durata unei expertize psihologice variaza in functie de obiectivele sale. Poate fi suficienta o singura sedinta de 2-3 ore sau pot fi necesare mai multe astfel de intalniri. Dupa finalizarea acestora, expertul psiholog va redacta raportul de expertiza psihologica.
In cazul in care doresti realizarea unei expertize psihologice, te rugam sa ne contactezi pentru a-ti oferi mai multe informatii.