Atributiile principale ale inspectorului de protectie civila:
- Raspunde de asigurarea masurilor de protectie a populatiei, bunurilor materiale, valorilor culturale si mediului inconjurator impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, dezastrelor si conflictelor armate.Tine evidenta cu necesarul si existentul materialelor si mijloacelor de protectie individuala necesare populatiei si salariatilor din zona de competenta.
- Raspunde de mentinerea in stare de operativitate/intreţinere a adaposturilor de protectie civila, de evidenta si respectarea normelor privind intrebuintarea acestora.
- Acorda asistenta tehnica de specialitate institutiilor si agentilor economici clasificati din punct de vedere al protectiei civile si verifica indeplinirea masurilor stabilite potrivit prevederilor legii, regulamentelor, instructiunilor si ordinelor in vigoare.
- Atributiile principale ale acestuia sunt de evaluare a riscurilor, pierderilor si distrugerilor, de pregatire a actiunilor de interventie, de executare a interventiei si restabilire a capacitatii de interventie.
- Inspectorul de protectie civila detine capacitati de identificarea si analiza a riscurilor, de elaborare a propunerilor privind desfasurarea interventiei, de coordonare si exectuare a actiunilor specifice (conform specialitatii formatiunilor de interventie).
- Asigura permanent coordonarea planificarii si a realizarii activitatilor si masurilor de protectie civila, participa la pregatirea serviciilor de urgenţa, a salariatilor si/sau a populatiei si asigura coordonarea secretariatelor tehnice ale Celulei de Urgenta.
- Planifica activitatile de protectie civila in cadrul companiilor sau a institutiilor publice. Acesta este desemnat sa asigure instructajul privind protectia civila si sa intervina in situatii de urgenta.
Cursul este organizat in colaborare cu Centrul pentru formare profesionala si dezvoltare regionala, iar certificatele vor fi eliberate de colaborator.