Ghidul Serviciilor
Biserica Ceaus Radu
inapoi la firma 2817 vizite
Poza Sfintii Martiri de la Niculitel
Foto
Foto
Foto

Praznuiti in fiecare an in ziua de 4 iunie, Sfintii patru mucenici de la Niculitel, Zotic, Atal, Camasie si Filip, au ramas in constiinta credinciosilor ca fiind aducatori de ploaie. Sfintele lor moaste, descoperite in urma unei ploi torentiale din toamna anului 1971, au fost depuse la manastirea Cocosu din judetul Tulcea, iar anul acesta se implinesc 7 ani de cand Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a reinviat vechea traditie religioasa a procesiunii in carute impodobite traditional, prin care se reface drumul martirajului Sfintilor de la manastirea Cocosu, la Noviodunum.

Prof. Dr. Emilian Popescu, despre sfintii patru martiri de la Niculitel

La 4 iunie, Martirologiul siriac indica sarbatorirea Sfantului Filip, iar Martirologiul ieronimian adauga pe Zotic, Atal, Eutihie, Camasie, Quirinus si alti 28 al caror nume nu sunt amintite.

Patru martiri din acest grup mare de mucenici, si anume Zotic, Atal, Camasie si Filip, au fost inmormantati intr-o cripta a unei bazilici descoperite pe teritoriul comunei Niculitel din judetul Tulcea, in toamna anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente. Localitatea aceasta era in antichitate o asezare romana rurala pe teritoriul orasului Noviodunum, Isaccea de astazi. Moastele mucenicilor au fost depuse intr-o racla speciala de lemn si depuse in cripta, iar in interior, pe peretele de langa intrare, a fost inscriptionat textul Martirii lui Hristos, apoi inscrierea numelor lor in ordinea in care sunt astazi cinstiti. (…)Dupa ce au suferit pedeapsa capitala, este posibil ca ei sa fi fost luati de catre crestini si dusi spre ingropare intr-un loc mai ferit, pe care l-au gasit la Niculitel, dar au fost puse initial intr-o cripta modesta, dupa care au fost mutate in cripta in care s-au descoperit, probabil atunci cand s-a putut ridica si bazilica respectiva.(…)

Cert este insa faptul ca cei 4 mucenici au patimit impreuna. Cercetarile arheologice au dus insa la descoperirea unei alte incaperi, situata sub cripta celor 4 mucenici, incapere in care s-au descoperit numeroase fragmente de oase umane, provenind de la 2 barbati. Felul in care au fost gasite oasele cercetatorii au fost indreptatiti sa afirme ca cei 2 au fost si ei martiri, morti poate mai devreme, probabil pe la mijlocul sec. al III-lea, si reinhumati in cripta respectiva. Astfel, ajungem la concluzia ca in cripta descoperita la Niculitel ar fi fost inhumati 6 mucenici.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.