Ghidul Serviciilor
Biserica Sfantul Nicolae Tabacu
inapoi la firma 586 vizite
Poza Istoricul bisericii

Prima biserica a fost facuta din lemn, in secolul al XVII-lea, fiind refacuta in 1710 de Dima Tabacu si de popa Cozma. Aceasta biserica din lemn mai exista in 1774 cand este amintita de banul Mihai Cantacuzino. De la numele acestor ctitori, mahalaua din capul Podului Mogosoaei s-a numit cand popa Cozma, cand Dima Tabacu.

Istoricul bisericii ne spune: "Dintru inceput biserica aceasta s-a numit de la mahalaua Popii Cozmii din capul Podului Mogosoaieipe la 1752 era de lemn fiind miluita cu carti bisericesti de Maria sa Domnul Constantin, fiul lui Nicolae Voda Mavrocordat. In anul 1776, jupan Dima Tabacul, jupan Draghici Tabacul si Dimitrache preotul se ingrijeau ca niste ctitori de cele de nevoie pentru sfantul lacas.

La anul 1864, pe urma unei alte biserici de zid, preotul Stefan Popescu si credinciosii enoriei sale o inalta pe aceasta de astazi.

A fost refacuta din zid inainte de 1864 decembrie 20 - data pisaniei - de Stefan Burghi, Zoe, Elena Balaceanu si altii. Pictura interioara a fost realizata de pictorii Anton si Petru Serafim in anul 1900.

Lacasul a mai fost reparat in 1890, in 1924.

 Biserica stricandu-se cu totul pe dinafara, cinstita primarie a Capitalei gasi cu cale a o repara in vara anului 1940 de cumplit razboi intre marile noroade si jale pentru tara noastra si s-a sfarsit la inceputul domniei MS Regelui Mihai I, paroh fiind preotul C. Bobulescu din Vladicenii lasului, epitropi domnii advocati: Dim. Th. Pascu, N. Tulbure si St. Constantinescu - pensionar, iar arhitect Adrian Gabrielescu.

 Dupa cutremurul din 1940, turla mare s-a prabusit si nu s-a mai reconstruit, ramanand o baza mare patrata, peste care s-a montat un acoperis de protectie, in patru pante.

Lacasul a mai fost reparat si in anii 1964-1965.

Intre anii 1995-1996, s-au facut lucrari de consolidare, prin fixarea de tiranti metalici. In anul 2002, in baza unei sponsorizari oferite de BCR, BRD, CEC, o societate franceza a montat radianti suspendati, pentru incalzire, instalatie unica la o biserica din Capitala.

Intre anii 1996-2003, graficianul arhitect Florin Zelenca a restaurat partial, pictura murala interioara, la ferestre executand o noua pictura. Se finalizeaza pictura la Sfantul Altar si la boltile pronaosului

In decursul vremii, s-au ingrijit de cele cuvenite pentru slujbe, preotii: Stefan Popescu, Teodor Simedrea, din 1921 Gala Galaction, dupa 1945 Gheorghe Popescu, Constantin Bobulescu - pasionat istoric si cercetator, iar in anul 2003, preotul paroh Mihai Teiusanu, trudeste neobosit ca acestui sfant lacas sa nu-i lipseasca cele trebuincioase.

          

 

          

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.