Ghidul Serviciilor
Biserica Romano-Catolica Sf. Anton
inapoi la firma 185 vizite
Poza Istoric
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Biserica veche, Sfântul Anton de Padova, a fost construită în anul 1932 după planurile arhitectului Carol CORTOBIUS și cu consilierea preotului paroh Gheorghe-Arpad HORVATH, de la biserica Barație. În monografia arh. Nicolae Ionescu - Ghinea se arată că, în a doua jumătate a secolului al XIX- lea, prin partea locului își avea reședința o familie bogată, pe nume Gherassy.

La sărbători, membrii familiei mergeau la Slujbă, cu trăsura, la Catedrala Sfântul Iosif, din centrul Bucureştiului. În anii '30, doamna s-a îmbolnăvit și nu mai putea merge la catedrală. Soțul a hotărât să construiască în apropierea locuinței o biserică.

Astfel a fost edificată în 1932, în stil modern pentru vremea aceea (ART DECO), biserica Sfântul Anton. Lăcaşul a fost ridicat pe locul fostului conac al familiei din care s-au păstrat pereții pivniței și unele fundații.

De ce a fost nevoie de o remodelare a bisericii?

Domnul Inginer, Gheorghe Popescu răspunde în Expertiza tehnică privind reamenajarea și modernizarea bisericii Sfântul Anton: „Fiind construită în anul 1932, construcția a suportat seismele puternice din anii 1940, 1977, 1986, 1990 și 2004. Avariile datorate acestor seisme (parțial reparate), precum și tasările diferențiate la fundații sunt vizibile și acum în fotografii”. Menționăm mai jos pe cele mai importante: crapaturi verticale și înclinate în pereții navei centrale; tasări ale terenului de fundare în zona anexelor; desprinderi între zidăria anexelor și nava centrală (foto nr.15 si 16); desprinderi ale turnului clopotniței de nava centrală; fracturarea coșului centralei termice la nivelul cornișei; igrasie la baza pereților din zidărie; infiltrații de apa prin acoperiș în zona altarului. Instalațiile, realizate în diverse etape, au fost trecute prin pereți, prin dislocarea cărămizilor sau crearea unor goluri mari în zone sensibile, respectiv buiandrugii de deasupra golurilor de uși sau ferestre din pivniță și de la parter.

Având în vedere cele aratate mai sus, precum si necesitatea acuta de marire a spațiului util al bisericii (respectiv marirea numarului de locuri pe scaune) s-a acționat prin desființarea integrala a anexelor și desființarea parțială a navei centrale, cu păstrarea turnului clopotniței și a pivniței (care a fost consolidată) și realizarea unei construcții noi care să corespundă cerințelor actuale precum și normelor privind rezistența și funcționalitatea edificiului.

Lucrările la noua construcție au început la data de 01 iulie 2010, finalizarea lor se preconizează pentru finele anului 2012.

Proiectul de remodelare și modernizare a bisericii a fost întocmit de domnul Arhitect Stefancic Andrej, iar expertiza tehnică și condițiile în care se poate face reamenajarea bisericii au fost efectuate de inginerii Gheorghe și Rodica Popescu.

 Executarea lucrărilor este asigurată de firma S.C. Intercont Dual Construct SRL, reprezentată de domnul Iosif Dămătârc.

Celebrarea aşezării pietrei de temelie a fot prezidată de Episcopul Auxiliar, Cornel Damian, iar printre concelebranți s-au aflat Pr. Petru Dâm, fost paroh al bisericii Sfântul Anton și actualul paroh, Pr. Liviu Bălășcuți care, cu ajutorul Domnului se va ocupa de ducerea la bun sfârșit a acestei sfinte lucrări.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.