Ghidul Serviciilor
Biserica Sfantul Visarion - Nou
inapoi la firma 417 vizite
Poza Arhitectura Bisericii
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Biserica Sfântul Visarion este situată în Piața Romană din București și a fost construită între anii 1910 – 1913 de către enoriașa Elena Eraclide, născută Stârcea, în timpul arhipăstoriei Mitropolitului Primat D.D. Conon Arămescu Donici.

Piatra fundamentală s-a pus la 20 iunie 1910 de către fostul Mitropolitului Primat D.D. Atanasie Mironescu iar sfințirea s-a făcut la 14 octombrie 1913, ziua Cuvioasei Parascheva, de către Arhiereul Valerian Rîmniceanu, fratele Episcopului și marelui cărturar Melchisedec Ștefănescu.

Această biserică a fost construită după planurile arhitectului Ernest Doneaud, arhitect șef al capitalei - (a proiectat Cladirea Ministerului de finante din Bucuresti si  Cazinoul din Constanța).

Planul bisericii în suprafață de 230 m.p. este în formă de cruce treflată, iar arhitectura este o combinație a stilului bizantin și moldovenesc cu o turlă mare Pantocrator și două turle mai mici laterale cu scări de acces.

Pridvorul este deschis, în plan de formă ovală, cu trei arce supraînălțate sprijinite pe patru coloane din piatră de Vrața (Bulgaria) cu capiteluri și baze înflorate ridicate pe piedestale înalte la baza cărora se află scările de la intrare.

Portalul de intrare, realizat din piatră, are un chenar ornamental având pisania la partea superioară și un panou semirotund cu o icoană în mozaic reprezentând-o pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul.

Pentru realizarea construcției au fost folosite ca materiale principale cărămida – zidărie aparentă parțial tencuită în panouri alternative, piatra, lemnul și tabla de aramă pentru învelitoare.

Pictura

În exterior sub cornișe, deasupra pridvorului, există un registru de 11 ocnițe pictate cu icoanele Sfinților Apostoli și una în mijloc cu icoana Sfântul Visarion.

De asemenea, la baza ocnițelor există un brâu simplu iar în exterior, de o parte și de alta a pridvorului, se găsesc câte două contraforturi.

Pictura în ulei, atât cea murală cât și cea a icoanelor de pe catapeteasmă a fost executată de pictorul Constantin Gheorghiu, profesor la Școala de Belle –Arte din București.

În tabloul ctitorilor de pe peretele de apus sunt reprezentați: Mitropolitul primat Conon Arămescu Donici, Elena Eraclide, Constantin Eraclide și Regele Carol I.

În biserică, în partea dreaptă de la intrare se află mormântul ctitorului, Elena Eraclide trecută la Domnul în aprilie 1922. Lângă piatra funerară este construit un baldachin de o reală valoare artistică atât în ceeace privește sculptura în marmură cât și pictura.

Pictura bisericii a fost restaurată în anul 1968 când în pridvor s-a adăugat icoana Sf. Visarion și icoana Sf. Calinic de la Cernica, lucrare executată de pictorul Arhim. Sofian Boghiu, iar între anii 2006 – 2007 au fost executate ample lucrări de reparații capitale la întregul sfânt lăcaș atât la interior cât și la exterior.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.