Ghidul Serviciilor
Biserica Popa Chitu
inapoi la firma 322 vizite
Poza Arhitectura bisericii Popa Chitu
Foto
Foto
Foto
Foto

Aşa cum arată în prezent, biserica este incăpătoare (23,5x7,5m), cu un plan treflat, abside circulare evazate şi o turlă Pantocrator, peste naos. Din bolta în leagăn care acoperă pronaosul se dezvoltă o cupolă turtită. Peste vestibul se află cafasul, la care se ajunge pe o scară îmbrăcată în marmură roşie, iar deasupra acestuia se ridică turnul - clopotniţa. Ambele turle au la bază un plan octagonal, fiind tencuite şi profilate.

În faţa bisericii, pe faţada vestică, încheiată cu fronton, este adăugat un pridvor deschis pe înalţimea celor trei arcade sprijinite pe coloane de zidărie pictate, ridicate pe piedestale de înalţimea soclului. Postamentele sunt îmbrăcate în prezent în piatră naturală. Faţada a fost frumos ornamentată, cu motive florale între arcele pridvorului, sub cornisa generală şi cea a turlelor. Ferestrele bisericii sunt mari, terminate semicircular, cu un ancadrament ce se ridică până la inălţimea frizei. Pictura interioară este realizată în panouri cu scene din viaţa Mântuitorului, conturate în culori calde, palide, predominând ocrul.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.