Ghidul Serviciilor
Biserica Sfantul Vasile Cel Mare - Victoria
inapoi la firma 1129 vizite
Poza Istoric si descrierea bisericii
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Biserica Sfantul Vasile cel Mare se afla pe Calea Victoriei, in apropierea intersectiei cu strada Gheorghe Manu, fosta strada D. Lemnea, alaturi de Institutul de Istoria Artei si peste drum de Palatul Cantacuzino - Muzeul Muzicii.

 

Prima biserica de aici a fost construita, probabil din lemn, la sfarsitul secolului al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea, intr-o zona de paduri si balti, in mahalaua care va purta si ea numele Sfantul Vasile, din Podul Mogosoaiei. Se cunoaste faptul ca biserica exista in anul 1804 ianuarie 9, figurand in catagrafia intocmita in acest an. La anul 1815 noiembrie 7, Biserica Sfantul Vasile a fost inchinata Manastirii Marcuta. Biserica a fost distrusa de cutremurul din 1838 si ulterior refacuta. Dupa data pisaniei - septembrie 1847 - scrisa cu litere chirilice, aflata pe peretele din dreapta al pronaosului, se presupune ca aceasta a fost construita la o data anterioara. Inaltarea ei s-a facut in timpul domniei lui George Dimitrie Bibescu (1842-1848), caminarul Toma Balta suportand aproape in totalitate cheltuielile necesare. Biserica a mai fost reparata in anul 1889 si mai recent, in anul 2000, in timpul preotului paroh Petrisor Andriescu. Interiorul bisericii este pictat in anul 1882 de catre pictorul Anton Serafim (1838-1911). Pictura a fost spalata si repusa in valoare in anul 1981 si a mai fost refacuta in 2001 de Roxana Iordache. Din punct de vedere al aspectului arhitectural, lacasul apartine stilului muntenesc, cu plan triconc (29.4 x 12.2 metri), cu trei abside. Absida altarului este poligonala, iar absidele laterale sunt dreptunghiulare la exterior si ovale, putin adanci, la interior. Biserica are si un mic pridvor. Acesta, avand un fronton si o arcada sprijinita pe coloane geminate, este inchis cu zidarie, numai lateral. Biserica are un singur turn-clopotnita, octogonal, imbracat cu tabla si asezat pe pronaos. Naosul bisericii este acoperit cu o calota sferica, iar pronaosul cu o bolta semicilindrica. Doua coloane sprijina cafasul, la care se ajunge printr-o scara asezata pe latura de nord a pronaosului.Un mic amvon este asezat pe peretele nordic al naosului. Pictura interioara este de factura neoclasica, cu influente occidentale, inlocuind fresca traditionala de stil bizantin, conform orientarii epocii, amintind de stilul in care lucra Gheorghe Tattarescu. Fatadele sunt tratate neoclasic, cu pilastri si friza de triglife. Trei ferestre, sub forma de mici rozase sunt dispuse deasupra pridvorului. Pe frontonul zonei centrale, decrosate, a fatadei de vest este pictata icoana hramului bisericii - Sfantul Vasile cel Mare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.