Ce este aromaterapia?
AROMATERAPIA reprezinta arta si stiinta folosirii uleiurilor esentiale. Cunoscuta din antichitate, aromaterapia este astazi o ramura a medicinei naturale si complementare, care se dovedeste a fi atât preventiva, cât si curativa.
Suntem într-o era în care ne reîntoarcem la natura, dar si la întelepciunea din Antichitate pe care am pierdut-o odata cu dezvoltarea tehnologica. Indiferent ca vorbim de sanatate emotionala, fizica sau mentala, în ultimele secole am supradezvoltat si supraevaluat medicamentele sintetice si am reusit sa abandonam remediile naturale si abordarea holistica de care s-au bucurat oamenii mii de ani. Utilizarea si întrebuintarea uleiurilor esentiale este una dintre aceste abordari benefice si cu adevarat holistice.
Cunoscuta si drept terapia cu uleiuri esentiale, aromaterapia are ca scop echilibrarea organismului în întregul sau si obtinerea armoniei între corp-minte-spirit. Prin aromaterapie, se cauta unificarea proceselor fizice, psihice si spirituale, pentru a spori capacitatea înnascuta a organismului de regenerare si vindecare.
Aromaterapia înseamna mai mult decât doar aplicarea uleiurilor esentiale, ea face parte dintr-un regim de vindecare holistic, care implica mai mult cautarea si adresarea cauzelor principale ale unei boli, mai degraba decât tratarea simptomelor acesteia, si trezirea abilitatii naturale a organismului de a se vindeca si de a-si redobândi echilibrul.
”Aromaterapia poate fi definita drept folosirea controlata a uleiurilor esentiale, pentru a mentine si promova o stare de bine în plan fizic, psihic si spiritual”.
Gabriel Mojay
Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt extracte din radacini, frunze, seminte sau flori. Fiecare contine propriul mix de ingrediente active, iar acest amestec determina scopul pentru care este utilizat uleiul. Unele uleiuri sunt folosite pentru vindecarea fizica – de exemplu, pentru a trata infectiile fungice. Altele sunt folosite pentru valoarea lor emotionala – sporesc relaxarea, ne calmeaza si ne ajuta sa ne echilibram emotional. Uleiul esential de floare de portocal, de exemplu, contine o cantitate mare dintr-un ingredient activ care este considerat a fi calmant.
Cheia obtinerii de rezultate optime cu ajutorul aromaterapiei o constituie folosirea de uleiuri esentiale pure, de calitate superioara (fara ingrediente sintetice, solventi, alcool, ulei vegetal adaugat).
Cum functioneaza aromaterapia?
Cercetatorii au aratat ca simtul mirosului joaca un rol important în acest proces. Receptorii de “miros” din nas comunica cu unele parti ale creierului (amigdala si hipocampus-ul), care servesc drept depozite pentru emotii si amintiri. Moleculele de uleiuri esentiale pe care le inspiram stimuleaza aceste parti ale creierului si ne influenteaza starea de sanatate fizica, emotionala si mentala. De exemplu, oamenii de stiinta cred ca levantica stimuleaza activitatea celulelor cerebrale în amigdala similar cu modul în care o fac unele medicamente (sedative). De asemenea, cercetatorii cred ca moleculele din uleiurile esentiale pot interactiona cu hormoni sau enzime din sânge.
Masajul aromaterapie este un mod foarte popular de a folosi uleiuri esentiale, deoarece functioneaza în mai multe moduri, în acelasi timp. Pielea noastra absoarbe uleiuri esentiale, le asimilam prin respiratie si, în plus, beneficiem si de terapia fizica a masajului în sine.
Aromaterapia poate fi combinata si cu alte metode de tratament (homeopatie, masaj, acupunctura), precum si cu medicina clasica, pentru a conduce organismul spre sanatate si vitalitate. De asemenea, este important de retinut ca, pentru a dobândi ”vindecarea totala”, trebuie luati în considerare si alti factori, precum dieta, stilul de viata, modul de gândire
Beneficiile aromaterapiei:
– asupra fizicului: amelioreaza simptomele din afectiuni ca dureri de cap, dureri musculare, indigestie, balonare, diaree, constipatie, cistite, artrita, reumatism, afectiuni ale pielii si parului, infectii si inflamatii de orice fel, sinuzite, laringite, tuse, astm, alergii, bronsite si bronsiolite, raceala si gripa, etc.
– asupra mentalului si emotionalului: stres, frici, socuri emotionale, agitatie, depresie, epuizare, insomnie, iritabilitate, lipsa de concentrare, gelozie, furie, memorie slaba, teama, tristete, etc.