Ghidul Serviciilor
Bosnia Si Hertegovina - Ambasada Bosniei Si Hertegovinei In Romania
inapoi la firma 4992 vizite
Poza Conditii de intrare si regim de sedere
Foto

Incepând cu data de 28 iunie 2007, cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Bosnia şi Herţegovina, pentru călătorii care nu depăşesc 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrări.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională bosniacă (în ceea ce priveşte cuantumul minim al sumelor, regimul asigurărilor medicale) recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile bosniace.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

În Bosnia şi Herţegovina este necesară încheierea unei poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Spitalele din reţeaua de stat sau privată acceptă, de regulă, poliţele de asigurare medicală. Practica locală este de a acorda primul ajutor în caz de accident sau îmbolnăvire. Pentru alte categorii de servicii medicale acoperite de asigurările de călătorie se solicită achitarea contravalorii acestora, beneficiarul poliţei urmând să recupereze sumele respective de la societatea de asigurare. Nu există recomandări speciale în ceea ce priveşte vaccinuri ce trebuie făcute înaintea călătoriei în Bosnia şi Herţegovina.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătorersc în străinătate să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces. Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

Condiţii privind traficul auto

Starea generală a drumurilor este în general bună. Viteza legală maximă este de 50 km/h în localitate, 80 km/h în afara localităţii şi 100 km/h pe autostrăzi. Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi. Poliţia locală nu agrează utilizarea nejustificată a farurilor de ceaţă. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0,4 g/l. Este obligatorie dotarea autoturismelor cu triunghiuri reflectorizante, truse de prim ajutor şi becuri de rezervă. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

Conducătorii auto pot beneficia de asistenţă tehnică şi informaţii, prin apelarea numărului de telefon 1282.

Permisul de conducereÎn Bosnia şi Herţegovina este recunoscut permisul de conducere internaţional eliberat de autorităţile române pe perioada de valabilitate a acestuia.

Informaţii pentru cazurile de accidente În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie aşteptată sosirea autorităţilor de poliţie pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

În cazul unui accident uşor de circulaţie aveţi în vedere şi următoarele recomandări :

În cazul unui accident soldat cu decesul unui cetăţean român, evenimentul se declară la sediul secţiei consulare a Ambasadei României din Sarajevo şi la autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială s-a produs decesul. În vederea întocmirii actului de deces, la misiunea diplomatică se vor depune următoarele acte: declaraţia de deces; paşaportul defunctului; certificatul medical constatator al decesului, întocmit şi semnat de medic. Dacă decesul se datorează unei cauze violente, este necesară şi o dovadă din partea poliţiei sau a parchetului, din care să rezulte că unul dintre aceste organe a fost sesizat despre deces. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Bosnia şi Herţegovina sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţele şi coordonatele de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Reglementări vamale

Regulamentul vamal prevede că în Bosnia Herţegovina pot fi introduse, de către persoane fizice fără plata taxelor vamale, următoarele cantităţi de produse : 400 ţigarete, 2 l băuturi alcoolice, 100 gr. parfumuri.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt disponibile bancomate în băncile internaţionale din Sarajevo şi din alte mari oraşe, dar numărul lor este limitat. În general, cărţile de credit sunt acceptate în puţine locuri, modalitatea de plată cea mai uzitată fiind banii în numerar.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Bosnia şi Herţegovina în baza îndeplinirii următoarelor condiţii:

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare în străinătate cu animalele de companie. Sursa:www.mae.ro

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.