Urgenta dentara este o urgenta medicala care implica leziuni ale elementelor componente ale cavitatii bucale: dintii si structurile de sustinere ale acestora (gingia, buzele, obrajii, limba). Atunci când apare durerea, înseamna ca exista o leziune care poate evolua cauzând probleme severe ce pot afecta si zonele învecinate cavitatii bucale.
Urgentele stomatologice:
– durerea acuta a dintilor sau maxilarelor
-durere acuta la masticatie sau la cald/rece
-umflarea fetei, gingiei sau a diverselor zone din cavitatea bucala
-fractura dentara
-sângerari abundente ale diferitelor zone din cavitatea orala
-schimbarea culorii unuia sau mai multor dinti ca urmare a unui
traumatism
-inflamare gingivala
-dinti cu mobilitate crescuta care provoaca durere
Daca nu esti sigur ca problema pe care o ai reprezinta o urgenta stomatologica, atunci este simplu: daca doare, atunci este urgenta. Daca îti scoti un dinte accidental si ajungi la medic în timp, atunci ai sanse sa pastrezi dintele, însa la copiii cu dinti de lapte caderea unui dinte nu reprezinta o urgenta stomatologica. Leziunile în regiunea bucala si maxilo-faciala îti poate afecta starea generala de sanatate, iar leziunile dentare rezolvate din timp nu duc la pierderea dintelui.
Comportamentul în cazul unei urgente:
-fracturarea unui dinte se poate produce în urma unei muscaturi puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau cazaturi, sau ca urmare a slabirii dintelui datorita bruxismului; în acest caz se recomanda clatirea cu apa calduta a gurii si pastrarea fragmentului rupt pentru a-l aduce la medicul dentist
-în cazul durerii acute de dinti pot aparea si dureri de cap si febra – se curata alimentele retentionate între dinti cu ajutorul atei dentare, urmata de clatirea cu apa; apoi se contacteaza medicul dentist de urgenta
-în cazul unui abces dentar, care este o infectie de natura bacteriana localizata la radacina unui dinte sau în spatiul dintre gingie si dinte, se recomanda prezentarea de urgenta la cabinet; medicul stomatolog îti va curata zona si îti va prescrie un tratament cu antibiotice
-daca un corp strain se blocheaza între dinti, se va folosi ata dentara pentru îndepartarea acestuia deoarece obiectele ascutite pot leza gingia provocând alte probleme.
Asadar, atunci când ai o urgenta stomatologica, prezinta-te la cabinetul stomatologic imediat pentru a rezolva problema.
Abcesul – inflamatie dureroasa si localizata, cu tesut rosu si congestionat, care poate aparea în jurul radacinii dintelui sau în spatiul dintre gingie si dinte. Tratamentul de urgenta stomatologica este reprezentat de incizia si drenarea colectiei purulente, dar poate continua cu tratarea sau extractia dintelui, dupa caz.
Traumatismele dento-alveolare (avulsie, luxatii, fracturi) pot fi tratate prin reducerea, imobilizarea sau extractia dentara.
Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa. Acesta poate fi salvat prin replantarea în 30, maximum 60 de minute de la accident si numai daca dintele este integru.
Luxatia dentara reprezinta deplasarea anormala a dintelui în alveola sa, ca urmare a unei leziuni traumatice. Tratamentul de urgenta stomatologica este reprezentat de repozitionarea (manuala sau chirurgicala) a dintelui în alveola, urmata de imobilizare.
Fisuri si fracturi coronare – în acest caz, urgenta stomatologica o reprezinta doar fractura ce ajunge la camera pulpara.
Pulpita acuta (inflamarea pulpei dentare) se manifesta prin: durere pulsanta care se intensifica la miscari; hipersensibilitatea la rece sau fierbinte; schimbarea culorii dintelui sau umflarea gingiei si a obrazului. Tratamentul dentar de urgenta consta în curatarea cavitatii si aplicarea unui pansament calmant, apoi a unei obturatii de canal temporare.
Parodontita apicala acuta – se caracterizeaza prin inflamarea apexului (vârful radacinii dintelui), o durere persistenta si, câteodata, febra, iar în dreptul radacinii dintelui gingia devine rosie si dureroasa.
Hemoragia post-extractionala – apare la 3 – 4 zile de la extractie, spontan sau provocata de un traumatism. În cazul de fata, tratamentul de urgenta este complex si difera în functie de gravitate.
Alveolita este o infectie localizata în locul unde a fost extras un dinte si se manifesta printr-o durere vie, ce dispare a doua sau a treia zi de la extractie. Tratamentul în urgenta stomatologica este reprezentat de spalaturi de igienizare, conuri antibiotice si, eventual, chiuretaj.
Pericoronarita – apare ca o dificultate de eruptie dentara si se manifesta ca o iritatie minora, însotita de un gust si miros neplacut si imposibilitatea de a deschide gura.