Cel care cedeaza, cu siguranta, doreste sa rezolve problema acelor datorii, platind o suma mult mai mica. Este o încercare normala si perfect de înteles, si atât timp cât se respecta litera si spiritul legii, una binevenita chiar si pentru creditori. Cel care preia firma însa, de ce ar face-o? De obicei, pentru un câstig financiar, dar uneori poate urmari si avantaje reale în afaceri.
Echipa noastra de experti are un singur scop: sa va ajute! Începem prin a va raspunde la câteva întrebari care sigur va strica somnul:
Se poate face cesiunea unei firme cu datorii?
Aceasta operatiune este posibila, exitând proceduri standard.
Dar revenim asupra motivatiei pentru a porni un asemenea demers. De ce ar prelua cineva o firma îndatorata? Pe de o parte, cu o buna cunoastere a legislatiei si a mediului de afaceri, datoriile respectivei firme se pot reduce si rescadenta – pâna la un nivel la care operatiunea sa fie profitabila. Pe de alta parte, o firma reprezinta deseori ceva mai mult decât linia trasa la contul de profit si pierdere. O firma poate aduce un anumit renume, un fond de clienti, sau accesul la anumiti furnizori mai greu de abordat de pe o pozitie noua. Sunt multe asemenea aspecte care pot determina pe cineva sa preia o firma cu datorii.
Revenim la procedura. Legislatia în vigoare pentru reglementarea societatilor comerciale dar si cea care urmareste combaterea evaziunii fiscale prevede o serie de etape clare în procedura de transmitere a proprietatii asupra unei firme cu datorii. Astfel, cele mai importante etape sunt:
Totusi, pentru ca aceste proceduri sunt, în general, destul de complicate si mai ales, de durata, un consultant cu experienta va poate sugera modalitati mai simple si mai rapide. Pasii unei asemenea proceduri simplificate sunt:
Scopul principal pentru cel care preda firma este sa scape de datorii, iar al celui care o preia – obtinerea unor foloase – în general suma de bani diferenta între pretul primit pentru a prelua firma cu datorii, si nivelul final al datoriilor ramase dupa negocierea cu creditorii (sau dupa finalizarea procedurilor legale de reducere a nivelului acestora).
Iata si câteva modalitati prin care cesionarul (cel care preia firma cu datorii) poate sa evite plata integrala a respectivelor datorii – sau cel putin, plata lor imediata:
Pentru esalonarea de datorii puteti înainta o cerere speciala catre ANAF.
Orice categorie de contribuabili poate accesa esalonarea la plata, pe o perioada de cel mult 5 ani, respectiv:
Esalonarea datoriilor catre ANAF poate veni însotita si de o amânare la plata penalitatilor de întârziere si a dobânzilor – pâna la finalizarea esalonarii.
Cererea sus mentionata va fi depusa la registratura organului fiscal competent, însa va puteti baza si pe posta electronica. Termenul de solutionare este de 15 zile de la data la care a fost înregistrata aceasta cerere.
Programati de