Ghidul Serviciilor
Alexia, Cabinet Logopedic Bucuresti
inapoi la firma 226 vizite
Poza Mutism
Foto

Mutismul electiv- forma de protest a copilului pe fond de stres afectiv.

Refuzul de a vorbi face parte din comportamentul firesc al copilului; când “se îmbufneaza” acesta sta nemultumit într-un colt al camerei, încruntat, uneori cu mânutele încrucisate, “sfidând” din priviri pe cel pe care s-a suparat. De fapt el ar vrea sa vorbeasca si “sa-si spuna of-ul“, dar a adoptat aceasta suprema forma de protest si pe care o va mai practica, mai ales daca îi vede pe cei din jur nefericiti si îngrijorati, dispusi sa faca orice ca sa-l împace.

Cea mai frecventa manifestare a mutismului electiv este la scoala sau cu adultii straini, pe care copilul nu i-a mai întâlnit. În prezenta membrilor familiei, copilul vorbeste, totusi exista cazuri în care, datorita unei situatii conflictuale în familie, copilul începe sa manifeste acest comportament în primul rând cu unul din membrii familiei iar, treptat, numarul lor creste instalându-se un mutism total.Desi copiii sunt “muti”, ei totusi comunica prin gesturi, priviri, desene, uneori chiar prin sunete nearticulate. Par chiar “vorbareti” în “mutismul” lor.  Intrarea în colectivitate poate scoate la iveala trasaturile lor de temperament de tip inhibat.

Refuzul persistent de a vorbi poate aparea prima oara la gradinita.Uneori, în anumite conditii, copilul refuza sa vorbeasca dar familia nu se îngrijoreaza, considerându-l timid sau rusinos; dar repetarea acestei atitudini si persistenta ei, creste îngrijorarea familiei, în ciuda faptului “ca el stie sa vorbeasca“, “si întelege toate cele“, “ba spune chiar si poezii“.

Copii prezinta urmatoarele trasaturi asociate:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.