1. Inainte de-a ajunge la cabinetul psihologic Este bine ca vizita la cabinetul psihologic sa fie comunicata dinainte copilului, cu o minima explicatie adecvata varstei lui si felului in care vorbiti cu el de obicei. In acest fel si el se va putea pregati pt acest eveniment, si nu va avea impresia ca i se ascunde ceva, putand participa in mod activ la desfasurarea sedintei.
De-asemenea, este bine ca la prima intalnire cu psihologul sa participe ambii parinti (in masura in care este posibil - nu este o cerinta obligatorie).
2. Cum se desfasoara consultatia psihologica? Prima intalnire cu psihologul constituie o ocazie de mari emotii atat pt parinti cat si pt copil. Nici un parinte nu poate vorbi prea usor despre dificultatile sale, cu atat mai mult fata de cineva din afara familiei, si, mai mult, de fata cu copilul. De aceea psihologul va va ajuta sa puteti pune in cuvinte ceea ce traiti, sa gasiti o forma de-a exprima problemele pt care ati apelat la el, astfel incat sa va poata intelege si ajuta.
Pt ca un copil nu poate comunica prin cuvinte ceea ce traieste la fel de usor ca un adult, jocul, desenele si comentariile sale pe marginea acestora constituie principalele modalitati prin care psihologul poate sa-l inteleaga si sa completeze tabloul oferit de discutia cu parintii.
In cazul adolescentilor, in functie de varsta acestora si de la caz la caz, psihologul poate decide ca o parte a intrevederii sa aiba loc fara prezenta parintilor (exista spatiu amenajat pt asteptare, sau parintii pot reveni dupa un timp), acestia participand la inceputul si la terminarea consultatiei, pt ca, pe baza concluziilor psihologului, sa stabileasca impreuna care este cel mai bun demers pe care il pot intreprinde.
3. Cum ma va ajuta o consultatie psihologica? Ce poate face psihologul pt mine? Scopul principal al consultatiei este de-a stabili impreuna natura, cauzele si amploarea problemei pt care ati venit la cabinet, precum si ce puteti face pt a o rezolva.
Pt aceasta, psihologul va va ajuta sa gasiti noi modalitati de-a privi situatia si de-a va recapata increderea in capacitatea dv de-a o depasi, de-a gasi noi resurse in dv si in copilul dv, recomandandu-va totodata si ce ati putea face in continuare.
4. Care poate fi rezultatul unei consultatii psihologice? Destul de rar, insa este posibil, se poate ca ingrijorarea dv sa se dovedeasca o alarma falsa, si cateva recomandari vor fi de ajuns pt a evita neplacerile pe viitor.
In alte cazuri, daca problema este una recent aparuta si impactul ei asupra vietii copilului este limitat la cateva aspecte, cateva sedinte de consiliere pot fi suficiente pt depasirea impasului si regasirea cursului normal al vietii de pana atunci.
Alteori, cand problemele copilului sau adolescentului au o istorie indelungata, iar solutiile incercate nu s-au dovedit eficiente, parintii ar putea decide impreuna cu psihologul ca este timpul sa inceapa o psihoterapie pt copilul lor.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.