MEDIEREA a fost reglementata pentru prima data in Romania prin Legea nr. 192/2006, si reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, fiind o activitate de interes public.
In Statele Unite si in multe state europene, medierea are deja o traditie si multe conflicte sunt solutionate pe aceasta cale fara sa mai ajunga in instanta.
Persoanele fizice sau persoanele juridice pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, protectia consumatorului, protectia drepturilor de autor, dreptul de proprietate, comerciala, de familie, dreptul muncii.
In materie penala pot face obiectul medierii conflictele sau litigii la care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila a partii vatamate.
Procesul de mediere are ca scop stingerea sau preintampinarea unui conflict intre doua sau mai multe parti, care, cu ajutorul mediatorului, isi gasesc propriile solutii la problemele lor si ajung la un acord acceptat de parti.
Mediatorul esate o persoana autorizata sa profeseze aceasta activitate, in conditiile prevazute de lege, In situatia in care partile aflate intr-un proces decid sa-si rezolve problemele prin mediere, taxa de timbru platita la instanta se restituie integral.
Titularul cabinetului nostru este si mediator autorizat si poate exercita aceasta profesie prin Biroul de Mediator Valerica Florea.