GIS este acronimul provenit de la Sistem InformationalGeografic (Geographic Information System). Acest sistem este utilizat pentru a crea, stoca, analiza si prelucra informatia distribuita spatial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizata în diverse domenii stiintifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie,planificarea rutelor etc. Specific unui SIG este modul de organizare a informatiei gestionate.
Exista doua tipuri de informatie: una grafica care indica repartitia spatiala a elementelor studiate si alta sub forma de baza de date pentru a stoca atributele asociate acestor elemente.(de ex. pentru o sosea - lungimea ei, latimea, numarul benzilor, materialul de constructie etc.).
Informatia grafica poate fi de doua feluri: raster sau vector. Grafica raster este o modalitate de reprezentare a imaginilor în aplicatii software (programe de calculator) sub forma de matrici de pixeli în timp ce grafica vectoriala este o metoda de reprezentare a imaginilor cu ajutorul unor simple figuri geometrice (puncte, segmente (linii), poligoane), caracterizate de ecuatii matematice.
Specific sistemelor GIS este asocierea unui sistem de coordonate geografice matricei de pixeli (la imaginile raster) sau vectorilor - procedeul poarta numele de georeferentiere. Astfel unui obiect (reprezentat fie printr-o imagine, fie printr-un vector) îi este asociata o pozitie unica în Sistemul Informational Geografic corespunzatoare pozitiei geografice de pe glob. Datorita informatiilor asociate graficii, Sistemele Informationale Geografice beneficiaza de toate oportunitatile de interogare pe care le ofera sistemele de baze de date si în plus pot oferi usor analize orientate pe anumite zone geografice.