Ghidul Serviciilor
Casaterm Prim Construct - Centrale Termice Pe Lemne Si Carbuni Liepsnele, Titu / Dambovita
inapoi la firma 678 vizite
Poza Instalare centrala Liepsnele

Structura centralei Liepsnele reprezinta punctul sau forte. Datorita simplitatii constructiei sale, centrala Liepsnele are un randament si o autonomie foarte buna.

Forma centralei – cilindrica – tip cazan pe verticala diferita fata de centralele clasice reprezinta un avantaj important.

Se recomanda ca instalarea unei centrale Liepsnele sa fie facuta de personal avizat (instalatori) cu experienta. Procesul de instalare este simplu dar experienta instalatorilor este necesara. Nu oricine are experienta in a instala centrale termice pe lemne.

IMPORTANT: ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USII PENTRU SCOATEREA CENUSII PE DURATA PROCESULUI DE ARDERE.

Cerinte pentru camera centralei

Schema sistemului de incalzire ( boilerul este legat in serie)

Atunci când boilerul termoelectric este legat in serie la sistemul de încalzire nu este nevoie sa ii stabilim debitul de apa. Oricum, acest tip de legatura nu este întotdeauna posibil.

Daca este nevoie vor fi montate alte accesorii de catre tehnicieni calificati care vor face legaturile centralei la sistemul de incalzire, pentru a putea face si alte reparatii în viitor prin deconectarea partilor sistemului de încalzire.

Supapa de siguranta se monteaza direct pe cazan, in conexiunea special construita. In acest loc nu se va monta nici un fel de armatura(robinet, termostat, etc.). La supapa de siguranta trebuie montata o conducta de scurgere a aburului, in asa fel incat utilizatorul sa nu poata fi accidentat.

Pasi de urmat dupa ce legatura centralei a fost realizata:

ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USILOR IN TIMPUL FUNCTIONARII CENTRALEI.

NU PERMITETI PATRUNDEREA AERULUI PRIN USA DE SCOATERE A CENUSII. Verificati periodic etanseitatea inchiderii usilor.

Deschideti o fereastra în camera centralei sau introduceti aer prin alte mijloace pentru ca centrala sa-si procure cantitatea suficienta de aer necesara procesului de ardere.

Este interzis sa încarcati centrala cu lemne în timpul aprinderii centralei. Este permisa alimentarea cu lemne sau deseuri de dimensiuni mari doar dupa terminarea procesului de ardere.

Daca centrala este aprinsa cu lemne umede sau alte lemne de foc, recomandam utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer si umplerea golurilor cu lemne uscate pentru a stabiliza procesul de ardere. Daca veti utiliza brichete de turba sau carbune este necesara utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer. Toate tipurile de combustibil vor fi încarcate prin usa superioara. Ventilatorul pentru alimentarea cu aer este pornit de îndata ce centrala s-a aprins, atunci când usa superioara a fost deja închisa.

Diagrama sistemului de incalzire ( boilerul este legat in paralel) – Cea mai buna optiune!

Toate procedurile indicate în aceasta diagrama se vor realiza conform diagramei sistemului de incalzire cu boilerul legat in serie, însa chiar înainte de reglarea sistemului de încalzire, robinetul (10) de pe conducta de retur a boilerului termoelectric se va inchide pe jumatate(este recomandata folosirea unui robinet cu sertar). În cazul in care boilerul termoelectric nu se incalzeste suficient deschideti usor robinetul de debit (1).

Daca centrala este alimentata cu lemne, supapa (9) trebuie închisa (coborata din suport), iar daca centrala este alimentata cu carbune, supapa trebuie deschisa( ridicata in suport). Distribuitorul de aer (11) trebuie sa fie ridicat în momentul în care centrala este încarcata cu combustibil. Acest lucru se realizeaza prin tragerea inelului (8) atasat la cablu. Cablul este localizat în partea dreapta a usii. În timpul alimentarii, inelul trebuie sa fie asezat pe cârlig.

Folositi distribuitorul e aer indicat în Fig. 6 daca centrala este alimentata cu lemne sau carbune. Asezati lemnele pentru foc în pozitie orizontala punând lemnele mai lungi la mijloc, iar cele mai scurte la margine. Încercati sa nu asezati lemnele pentru foc în pozitie verticala la mijloc. Este recomandabil sa umpleti golurile dintre lemne cu rumegus sau deseuri.

Daca folositi carbune sau turba este necesar sa utilizati gratarul si asigurati-va ca supapa (9) este deschisa (ridicata). Carbunele pe care il folosim trebuie sa fie intre 10 – 20 cm în diametru. Nu amestecati carbunele cu alte tipuri de combustibil, însa asezati câteva lemne uscate, aproximativ 2 kg, deasupra pentru aprinderea focului. Atunci când centrala functioneaza doar cu carbune randamentul centralei este influentat de calitatea combustibilului.

Pentru un randament cat mai bun este recomandat sa utilizam brichete de carbune. Înainte de a aprinde focul in centrala este necesar sa consultati manualul cu instructiunile de utilizare a regulatorului de tiraj si sa verificati daca instalatia corespunde cu specificatiile din manual. Pentru un randament si o autonomie cat mai mare trebuie sa folosim un combustibil corespunzator, sub 20% umiditate.

 Alimentarea cu combustibil a centralei se face pe usa superioara. Asezati lemnele pe orizontal, aprindeti focul si închideti partial usa lasând o deschidere de 2-5cm, timp de 2-3 minute. Când lemnele se aprind, închideti usa complet, scoateti inelul cablului (8) din cârlig si lasati în jos distribuitorul de aer pe combustibil.

Exista lichid inflamabil pentru cuptoare sau seminee care poate fi utilizat pentru aprinderea focului, însa este strict interzisa utilizarea acestuia în timpul procesului de aprindere si ardere la centralele termice Liepsnele. Se pot folosi pastile de aprins focul.

Schema de montaj centrala + pufferCerinte pentru cosul de fum

  • Regulator de tiraj automat;
  • Usa de vizitare cos;
  • Racord;
  • Racord T pentru cosul de fum al centralei;
  • Racord T pentru regulatorul de tiraj;
  • Colector de condens;
  • Conducta eliminare condens;
  • Centrala Liepsnele.
  • În cazul centralelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului daca tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor.

    Cazanul necesita un canal de conducere a gazelor spre cos, orizontal, astfel încât condensul format sa nu intre în centrala.

    Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie sa fie orizontal si nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat si izolat. Cosul centralei va fi periodic curatat în conformitate cu cerintele de Prevenire a Incendiilor.

    Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului si eliminarea vibratiilor (vibratia se simte în momentul în care tirajul cosului de fum este foarte puternic).

    Regulatorul de tiraj al fumului este furnizat împreuna cu centrala conform promotiei la achizitia acesteia. Oferta este valabila in limita stocului disponibil.

    În cos se monteaza un racord din otel inoxidabil împreuna cu un regulator de tiraj.

    Cosurile de fum trebuie alese dupa doua criterii importante:

  • Diametru interior al cosului de fum – poate sa fie mai mare cu 10% sau egal cu diametru racordului de gaze arse al centralei pe care o detineti sau doriti sa o achizitionati. Orice racord de la centrala la cosul de fum va trebui izolat sau facut din material izolant (dublu INOX cu izolatie) pentru evitarea creearii condensului si intoarcerea acestuia in corpul centralei.
  • Inaltimea cosului de fum – trebuie sa fie mai mare cu cel putin 0.5 m decat inaltimea coamei casei, dar nu mai putin de 6m inaltime, de la racordul centralei in sus (in functie de pozitionarea geografica inaltimea poate varia). Acest lucru se impune datorita curentilor turbionari ce se pot forma, daca exista pereti, corpuri, acoperisuri mai inalte decat cosul de fum. Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie amplasat in pozitie orizontala, iar lungimea lui trebuie sa fie intre 20-150 cm.
  • Regulatorul de tiraj automat

    Cerinte de conectare la sistemul de incalzire

    Produsul nostru nu este similar structurilor anterioare. Prin urmare centrala trebuie montata de tehnicieni calificati care garanteaza lucrarea, cunoscând foarte bine cerintele sistemului de încalzire si principiile acestuia de functionare. Exista câteva reguli cheie pentru instalarea centralelor termice, si de aceea recomandam cateva schite simple si eficiente pentru montaj!

    Din moment ce centrala este înalta si locul de ardere din interior se schimba treptat, apa calda trebuie sa circule într-o singura directie si nu trebuie sa depaseasca limitele de debit stabilite (L-10 250l/h) (L-20 600l/h) (L-40 1000l/h). Aceasta este una dintre cele mai importante reguli

    Instalarea unei vane termice de amestec cu termostat de 55 °C sau 60 °C.

    Este recomandata pentru a mentine temperatura apei constanta pe returul centralei , montati pompa de recirculare dupa vana termica de amestec, in sistemul de încalzire, pe conducta de retur a centralei.

    Pentru automatizarea pompei de recirculare este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact cu bratara, pe teava de tur cat mai aproape de centrala (nu recomandam termostate electronice).

    Acest termostat trebuie reglat sa cupleze in momentul in care temperatura apei creste peste 40 de grade. Nu montati termostatul in locul special destinat pentru supapa de presiune.

    Montati robinetul de debit (DN 25) cât mai aproape de centrala, pe retur. Recomandam un robinet de debit cu functie de masurare a debitului. În acest mod va puteti asigura ca debitul din sistemul de încalzire nu va depasi limitele stabilite, mentionate mai sus;

    Montati cât mai putine pompe de recirculare, însa daca acest lucru nu este posibil, încercati sa le montati astfel încât sa nu deterioreze circulatia în sens unic a sistemului de încalzire. Acest lucru poate fi facut prin utilizarea unor supape de sens. Montati Filtru Y. Este recomandat sa montam 2 supape de siguranta de 1.5 bar.

    Pentru a evita un debit de apa în exces si zgomot în sistemul de încalzire, calculati puterea electrica a pompelor de recirculare:

    O piesa de echipament montata neadecvat poate cauza deteriorari sistemului de încalzire si boilerului.

    Setari ale termoregulatorului de tiraj

    Termoregulatorul Honeywell are rolul de a limita cantitatea de aer prin cazan. Prin intermediul acestuia, se inchide sau deschide clapeta de aer, care controleaza aerul de combustie si automat temperatura în focar, mentinandu-se temperatura reglata, constanta, a apei în cazan.

    Setarea termoregulatorului de tiraj: Clapeta de aer este montata pe cazan in partea superioara a camerei de preincalzire a aerului. Tija termoregulatorului este legata printr-un lant de parghia clapetei de aer. Un capat al lantului se va lega la parghia clapetei de aer, iar cealalta parte la tija termoregulatorului, reglarea lungimii facandu-se în partea opusa.

    Surplusul din lungimea lantului, se va indeparta prin taiere, lasand cateva perechi de zale de rezerva. Initial, clapeta de aer se fixeaza in pozitia deschis la maximum.

    Cand apa din cazan ajunge la 70-75 grade, clapeta se coboara în pozitia închis; butonul de reglaj al regulatorului se pozitioneaza în dreptul gradatiei 70°?, lantul se va intinde in asa fel incat sa fie tensionat, iar clapeta de alimentare cu aer va fi intredeschisa cu 1-4 mm.

    Dupa scaderea temperaturii apei în cazan, termoregulatorul deschide treptat clapeta de aer. Cand temperatura ajunge din nou la 70-75 grade sau putin peste aceasta valoare, regulatorul închide din nou, clapeta de aer. In acest fel se mentine constanta temperatura de lucru in cazan. In cazul deconectarii lantului sau daca observati o neconcordanta între temperatura prereglata si temperatura cazanului, ansamblul termoregulatorului se va regla din nou in ordinea descrisa mai sus.

    Alegerea unei alte temperaturi a agentului termic la iesirea din cazan nu implica refacerea lungimii lantului termoregulatorului, operatiunea de mai sus efectuindu-se o singura data. Rotiti doar butonul rosu al termoregulatorului în pozitia temperaturii dorite (70-75 grade).

    INSTALAREA MECANISMULUI DE ALIMENTARE CU AER

  • Mecanism de alimentare cu aer (montarea unui ventilator îndreptat în jos);
  • Ventilator electric;
  • Cos de fum;
  • Usile centralei.
  • Pentru automatizarea ventilatorului este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact pe teava de tur a centralei. Acesta are rol de a decupla ventilatorul in momentul in care temperatura din cazan depaseste valoarea setata .

    EVALUAREA FUNCTIONARII CENTRALEI 

    Curatarea si intretinerea centralei

    Când sunt arse lemne, cenusa acestora trebuie îndepartata de 2, 3 ori pe luna. Când sunt arsi carbuni sau turba, cenusa trebuie îndepartata înainte de fiecare ardere. Când tirajul este redus, trebuie curatat racordul dintre centrala si cos, inclusiv spatiul dintre compartimentul de încalzire a aerului si peretii interiori ai centralei trebuie verificata.

    Curatarea se poate face cu o perie flexibila prin usa prin care se realizeaza încarcarea sau prin orificiul de evacuare a fumului aflat de cealalta parte a centralei.

     

    Centrala nu se va îmbâcsi daca sistemul de încalzire si sistemul de evacuare a fumului au fost montate corect si utilizate conform recomandarilor din manual.

    ATENTIE ! Functionarea supapei de siguranta trebuie verificata o data pe luna!

    Descopera centralele Liepsnele! Economie de combustibil fara batai de cap, fara tehnologii complicate!

     

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.